Az üléshez képest az állómunka plusz 163 kilokalóriát éget el nyolc óra munkavégzés alatt. Az irodai dolgozóknál nagyobb a veszélye a diabétesznek és egyéb súlyos betegségeknek. Mindezt amerikai kutatók állítják.

A munkahelyi wellness támogatói azt remélik, az állóhelyes íróasztalok - amelyet többek között Leonardo da Vinci és Virginia Woolf is használtak - 2015-ben átalakítják a modern irodákat.

Jessica Matthews, a San Diego-i Miramar College sportpszichológusa elmondta: a szakértők szerint az ülőmunka az új dohányzás, mivel a hosszan tartó ülés növeli krónikus betegségek, a cukorbaj és a szív- és érrendszeri problémák kockázatát. Még az aktívan sportolókat sem kímélik a sokórás ülőmunkából fakadó egészségügyi problémák - tette hozzá.

Az Amerikai Sporttanács (ACE) már két éve felajánlotta a dolgozóinak az állóhelyes íróasztal lehetőségét. Sokan számoltak be arról, hogy több energiát éreznek így magukban. Egész biztos, hogy ez a szellemi munkában is nagy segítség - magyarázta Cedric X. Bryant, a szervezet vezető tudományos munkatársa.

Bryant maga is állóhelyes asztalnál dolgozik, amely gyaloglópadhoz kapcsolódik. Az állás javítja a figyelmet és koncentrálást.

Az álló munkaállomásoknak több fajtája létezik: vannak különálló asztalok és olyanok is, amelyek hagyományos íróasztalhoz csatlakoznak. Az üléshez képest az állómunka plusz 163 kilokalóriát éget el nyolc óra munkavégzés alatt - mutatta ki a Journal of Physical Activity szaklapban megjelent tanulmány.

Bryant szerint az egész napos állásnak is lehetnek veszélyei, többek között fokozhatja az artériák és a visszerek megvastagodásának kockázatát.

Kezdjük naponta félórás-egyórás állómunkával, hogy a szervezet hozzászokhasson az új testhelyzethez. Az a fontos, hogy elkerüljük a folyamatos ülőmunkát, azaz visszaforgassuk az órát arra a korra, amikor az ember még nem száműzte a mozgást az életéből - mondta Bryant.

Forrás: richpoi.com / MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 738 555 megtekintés

Videó: 48 945 593 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7030681

Jelenleg az oldalon

3
Online

Interreg CE1013 REFREsh