Az olajárak nyár óta tartó meredek esése azt eredményezi, hogy 316 milliárd dollárral kevesebb bevétele lesz a Kőolajexportáló Országok Szervezetének (OPEC) tagországainak, amelyek ezért visszafogják külföldi befektetéseiket, csökkentve a világpiacon jelen lévő pénzmennyiséget - írja a Financial Times üzleti napilap.

A petrodollárok az utóbbi húsz évben nagyban hozzájárultak a globális pénzügyi likviditás növeléséhez, magasan tartották az értékpapírok árait és alacsonyan a hitelköltségeket.

A Brent kőolaj árának június óta tartó, mára 40 százalékot is elérő csökkenése megfordíthatja ezt a trendet. A Brent hordónkénti nagykereskedelmi ára 70 dollár körül mozog. A BNP Paribas francia nagybank számításai szerint, ha a hároméves átlagot jelentő 105 dolláros szint helyett marad a mostani, akkor 316 milliárd dollárral csökken az OPEC országok bevétele. Így a tagállamok visszafogják az olyan nagyszabású bevásárlásokat, mint a londoni Harrods üzletház megvétele, vagy a párizsi Saint-Germain futballcsapat megvásárlása.

Az Egyesült Államokban kitermelt olaj - főleg palaolaj - mennyiségének növekedése is visszafogja a petrodollárok likviditásnövelő hatását. Az Egyesült Államok a korábbinál kevesebb olajat importál, tehát kevesebb dollár kerül a világpiacra, egyes elemzők szerint dollárhiányhoz vezetve.

Az olajárak csökkenése az OPEC tagállamait nem egyenlő mértékben érinti. Szaúd-Arábia hatalmas devizatartalékkal rendelkezik, így ellenállóbb a bevételkiesés hatásainak. Venezuela azonban jobban megérzi a nyersolaj árának esetleges további esését, amely a 60 dolláros szintet is elérheti egy olajipari befektetési alapkezelő szerint.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 078 158 megtekintés

Videó: 48 307 181 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6921515

Jelenleg az oldalon

2
Online

Interreg CE1013 REFREsh