Az előzetes terveknek megfelelően halad a spanyol bankmentő csomag, de továbbra is kockázatoknak van kitéve a spanyol bankrendszer és gazdaság - közölte a Nemzetközi Valutaalap (IMF) szakértőiből álló delegáció a spanyol felülvizsgálati országlátogatás után kiadott, hétfői közleményben.

Az IMF szakértői május 21-31. között voltak Madridban, ahol a 2012 júliusában folyósított, az euróövezeti hozzájárulással együtt legfeljebb 100 milliárd euró értékű bankfeltőkésítési program harmadik felülvizsgálati országlátogatásán vettek részt.

A nemzetközi pénzügyi szervezet közleményében kiemelte, hogy a bankrendszer átstrukturálási programja a tervezett menetrendnek megfelelően halad előre, így lépések történtek a bankok feltőkésítésére és a bankok rossz minőségű eszközeit áthelyezték az állami rossz bankba.

Az IMF szerint a legutóbbi országlátogatás óta tovább javult a hangulat a nemzetközi pénzpiacokon, s a spanyol államkötvények kockázati felára alacsonyabb, mint a program kezdetekor.

A szervezet szerint a kilábalást veszélyeztető kockázatok enyhítése érdekében további lépésekre van szükség, mind euróövezeti, mind nemzeti szinten. Így az euróövezetben időben be kell vezetni az európai bankuniót, és fenn kell tartani a kellő mértékben gazdaságösztönző jegybanki politikát. Spanyolországban pedig továbbra is intenzív figyelmet kell szentelni a bankrendszer egészségének megtartására.

Az IMF júliusban közli hivatalos országértékelését, a következő spanyolországi felülvizsgálati látogatást szeptemberben folytatja le.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 712 094 megtekintés

Videó: 48 924 763 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7026872

Jelenleg az oldalon

5
Online

Interreg CE1013 REFREsh