Kabuli tisztviselők állításával ellentétben az Egyesült Államok nem fog bocsánatot kérni Afganisztántól ott elkövetett hibái miatt a két ország közti, tárgyalás alatt álló biztonsági szerződés részeként - közölte Susan Rice, az elnök nemzetbiztonsági tanácsadója.

"Nincs szükség arra, hogy az Egyesült Államok bocsánatot kérjen Afganisztántól. Épp ellenkezőleg, áldozatokat hoztunk, s támogattuk őket demokratikus fejlődésükben, valamint az al-Kaida és a felkelők elleni harcban. Nincs helye (bocsánatkérésnek)" - mondta Rice helyi idő szerint kedd este a CNN hírtelevízió műsorában.

A bocsánatkérésről Hamid Karzai afgán elnök szóvivője beszélt kedden, miután Karzai egyeztetést folytatott John Kerry amerikai külügyminiszterrel. A szóvivő szerint Kerry azt mondta Karzainak, Barack Obama elnök hivatalos levélben fogja biztosítani afgán kollégáját arról, hogy az Egyesült Államok "nem ismétli meg civil áldozatokat követelő múltbéli hibáit" az országban. Rice szerint a fenti állítás "a helyzet teljes félreértése".

A levél az afgán szóvivő szerint a két ország közti biztonsági megállapodás része lenne. A szerződés lehetővé tenné, hogy 2014 után is maradjanak külföldi katonák a közép-ázsiai országban, ahol 12 évvel a háború kezdete után sem sikerült leverni a tálib felkelőket. Washington és Kabul korábban már tető alá hozott egy keretmegállapodás-tervezetet, annak jóváhagyásáról a várakozások szerint az afgán törzsi vezetők csütörtökön kezdődő nagygyűlésén dönthetnek.

A megállapodás értelmében 8-12 ezer külföldi katona maradhatna Afganisztánban a 2014-es kivonulás után is, közülük 3-4 ezret adna a többi NATO-tagállam, a maradékot az USA. Elemzők szerint erre azért van szükség, mert az afgán hadsereg még nem készült fel arra, hogy külső segítség nélkül szembe tudjon szállni a tálibokkal.

Forrás: MTI

Kapcsolódó blog bejegyzésünk:

Mi a rendőrállam igazi célja az USA-ban? Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 280 588 megtekintés

Videó: 47 444 404 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6778473

Jelenleg az oldalon

7
Online

Interreg CE1013 REFREsh