Az Iszlám Állam jelentős területeket vesztett az amerikaiak által vezetett akcióknak köszönhetően, de Washingtonnak amerikai földön korlátozottak a lehetőségei a terrortámadások megfékezésére - fejtette ki elnöksége utolsó előtti esztendejének évértékelő beszédében pénteken Barack Obama, aki Vlagyimir Putyin orosz elnököt is bírálta Moszkva szíriai szerepvállalásával kapcsolatban.

Az amerikai elnök a Fehér Házban megtartott sajtókonferenciáján szólt ugyan belpolitikai kérdésekről is, de jobbára nemzetközi politikáról beszélt. Évértékelőjében a többi között azt ígérte, hogy legyőzik az Iszlám Állam nevű terrorszervezetet, s utalt arra, hogy az ellenük intézett légicsapásokkal a dzsihadista szervezet Irakban erőinek már mintegy negyven százalékát elveszítette, s egyre jobban teret veszít Szíriában is.

Obama kritizálta Vlagyimir Putyint is, és emlékeztetett: korábban már megmondta az orosz elnöknek, hogy az orosz katonai beavatkozás nem változtat majd a szíriai helyzeten, még a szír elnök és a szír ellenzéki csoportok közötti viszonyokon sem.

A Fehér Ház lakója ugyanakkor elismerte: kormányzata képtelen lesz elejét venni a jövőben fenyegető valamennyi terrorakciónak amerikai területen.

"Nagyon nehéz felderíteni a magányos farkasként tevékenykedőket vagy a férj és feleség közös merényletkísérletét" - mondta az elnök, s egyúttal éberségre szólította honfitársait.

Az elnök szólt a guantánamói fogolytáborról, s megismételte, hogy elnöksége utolsó évében megpróbálja végleg bezárni. Részletekbe azonban nem bocsátkozott.

A sajtókonferencia után az elnök szabadságra indul Hawaiira. Útközben azonban megáll San Bernardinóban, hogy találkozzék a december 2-i terrormerényletek áldozatainak hozzátartozóival.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 097 568 megtekintés

Videó: 48 323 175 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6923844

Jelenleg az oldalon

3
Online

Interreg CE1013 REFREsh