Az Egyesült Államok lakosságának mintegy felét veszélyeztetik földrengések az amerikai földtani intézet (USGS) legújabb kutatása szerint.

Az Amerikai Szeizmológiai Társaság éves konferenciáján ismertetett tanulmányukban a szakemberek kimutatták, hogy több mint 143 millió amerikai él földrengésveszélyes térségben 48 államban. Ha hozzávesszük Alaszkát, Hawaiit és Puerto Ricót, számuk 150 millióra nő - hangsúlyozta Kishor Jaiswal, a USGS munkatársa, a tanulmány vezetőszerzője.

Előző, 1991-ben készült hasonló tanulmányukban a szakemberek úgy becsülték, hogy 75 millió embert fenyeget földrengésveszély 35 amerikai szövetségi államban.

A geológusok bemutatták az általuk készített térképet ezekről a térségekről, amelyek jóval részletesebbek az előző, 1996-ban készült térképnél.

A szakemberek a 2010-es népszámlálási és a 2012-es épületpótlási adatok alapján kiszámították azt is, mekkora anyagi károkat idéznek elő a földrengések. Az épületeket ért károk a veszélyeztetett államokban 4,5 milliárd dollárra rúgtak, ezen összeg 80 százaléka a Kalifornia, Oregon és Washington államokban keletkezett károkat tette ki.

Kimutatták azt is, hogy több mint 6000 tűzoltóállomás, több mint 800 kórház és mintegy 20 ezer iskola épült földrengésveszélyes térségben.

Azonosították továbbá azt a 17 területet az Egyesült Államok középső és keleti részén, ahol magas a kőolaj- és földgázkitermelés által előidézett földrengések kockázata. A jelentés szerint az ipari termeléshez kapcsolódó, ember által előidézett földrengések száma folyamatosan nő. Csak Oklahoma államban - ahol az egyik legnagyobb a földgáz- és kőolajtermelés - 2013-ban hetvenszer több a szeizmikus aktivitást észleltek, mint 2008 előtt.

Forrás: MTI Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 067 957 megtekintés

Videó: 48 294 110 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6920138

Jelenleg az oldalon

3
Online

Interreg CE1013 REFREsh