Legalábbis azok az emlékek, melyek a szerhasználatra ösztönöznék az egyént. Ez nagyjából akármi lehet egy függő esetében, egy helyszín, egy személy vagy akár egy zeneszám. A lényeg, hogy csupán néhány év kérdése, amíg megszabadulhatnak kínzó függőségeiktől.

Bár elég aggasztóan hangzik az emlékek törlése, Courtney Miller, a kutatás vezetője tisztázta: ezzel a módszerrel teljes képtelenség lenne kitörölni konkrét emlékeket. Nem kell tehát attól tartanunk, hogy átmossák az agyunkat, viszont az olyan kényelmes megoldásokra se várjunk, mint az Egy makulátlan elme örök ragyogása című filmben, melyben Jim Carrey annyira szomorú elmúlt kapcsolata miatt, hogy inkább kitörölteti annak emlékét is.

Ahhoz, hogy megértsük az eljárás lényegét, tisztában kell lennünk azzal, hogy például a metamfetaminnal kapcsolatos emlékek egy kicsit máshogy működnek – ennek is köszönhető az elképesztő függőségi potenciál. A módszer pedig ezt használja ki, ugyanis általában az emlékek formálódásánál egy aktin nevű protein stabilizálódik, nem így a metamfetaminnál. Ezeket egyszerűen blokkolja, melynek köszönhetően nem játszanak többé szerepet a szer utáni sóvárgásban, de más emlékeket sértetlenül hagy.

A Vice magazin riportere például ezt az egyszerű példát hozta fel a módszer demonstrálására: ha eddig mindig a Simpson család nézése közben használt metamfetamint, akkor innentől kezdve egyszerűen nem emlékeztetné a tv-műsor a kábítószerre.

Azért lehet óriási áttörés az új eljárás, mert a metamfetamin felhasználóknak általánosan akár hat hónap is kell ahhoz, hogy agyuk visszaálljon az eredeti kerékvágásba és többé már ne kívánják meg bizonyos emlékek hatására a szert.

Természetesen önmagában nem elég az új módszer, ahhoz, hogy valaki leszokjon továbbra is rengeteg kemény munka szükséges.

Miller úgy fogalmazott, hogy kutatásának célja a leszokóban lévő függőknek lehetőséget adni arra, hogy tiszták maradjanak, ami amúgy sokszor közel lehetetlen.

Forrás: globoport.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 707 861 megtekintés

Videó: 48 921 368 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7026142

Jelenleg az oldalon

2
Online

Interreg CE1013 REFREsh