Erre utal a Hubble segítségével elvégzett megfigyelés, így további jelölteket vesznek szemügyre. Érdekes közlemény jelent meg a hónap közepén a Hubble űrteleszkóp hivatalos oldalán, amelyben arról olvashatunk, hogy most első alkalommal sikerült felfedezni sztratoszféra jelenlétét egy exobolygó esetében. A megfigyelés választ ad a szakemberek kérdéseire, és szerencsére bőven válogathatunk a hasonló jelöltek között.

A Wasp-33b névre hallgató exobolygó tőlünk mintegy 380 fényévnyi távolságban van, főbb jellemzőit tekintve azonban egyáltalán nem hasonlít a Földre. Kiemelendő itt, hogy a Nap-Föld távolság alig 3 százalékán, vagyis nagyon közel helyezkedik el saját csillagához, azt mindössze 1,22 nap alatt kerüli meg, ennek következtében pedig a felszíni hőmérséklet sem túl kellemes, mivel ez eléri a 3200 Celsius-fokot (tömegét illetően négy és félszer nagyobb a Jupiternél). A nagy forróság miatt a csillagászok nem számítottak arra, hogy kimutathatják az ultraibolya-sugárzás és a látható fény egy részét is elnyelő molekulákat (az ózon helyett itt többek között a titán-oxid végzi el ezt a feladatot), ezek azonban az infravörös tartományhoz közeli régióban dolgozó Wide Field Camera 3 adatai szerint jelen vannak, a sztratoszférára pedig ezáltal napvédő krémként tekinthetünk, hiszen óvja a felszínt a sugárzás egy részétől.

A szakemberek megjegyzik, hogy míg a Földön a sztratoszféra az időjárási szempontból aktív troposzféra felett helyezkedik el, ez utóbbi pedig alacsonyabb régióiban mutat magasabb hőmérsékleteket, a sztratoszféra mindkét bolygón (mint ahogy Naprendszerünk egyéb tagjain is) inverziót mutat, vagyis a hőmérséklet a magasság növekedésével egyenesen arányos. A tény, hogy ez a réteg ilyen magas hőmérséklet mellett is jelen van, megnöveli az ilyen irányú megfigyelések jelentőségét, ami kellemes szempont a csillagászok számára, hiszen ma már nagy számban rendelkezésünkre állnak a Wasp-33b-hez hasonló további exobolygók.

A különböző kémiai vegyületek és a sztratoszféra kapcsolatának kutatása kritikus jelentőségű lesz az exobolygók légkörei, pontosabban az itt lejátszódó folyamatok feltárása szempontjából, ezért a munka a jövőben nagyobb intenzitással folytatódik majd.

Forrás: sg.hu / nasa.gov Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 850 650 megtekintés

Videó: 49 030 739 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7046478

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh