Először adták vissza részlegesen a látását egy időskori makula-degenerációban szenvedő betegnek manchesteri sebészek bionikus szemprotézis beültetésével.

A 80 éves Ray Flynn a makula-degeneráció úgynevezett száraz formájában szenved, és a betegség miatt teljesen elvesztette központi látását. A Manchesteri Királyi Szemkórház sebészei ültették be a retina implantátumot, amely a férfi szemüvegére erősített minikameráról kap jeleket.

A műtét után két héttel Ray Flynn képes volt az implantátum segítségével felismerni függőleges, vízszintes és átlós vonalakat, ma már képes emberek és tárgyak körvonalait látni.

A férfi azt reméli, hogy idővel annyira javul a látása, hogy képes lesz a mindennapos feladatokat, mint a bevásárlás, kertészkedés önállóan ellátni.

A Second Sight amerikai cég által készített Argus II implantátumot már felhasználták korábban a vakságot okozó retinitisz pigmentózisban szenvedő betegek látásának helyreállítására, a manchesteri műtét volt azonban az első, amikor bionikus szemet időskori makula-degenerációban szenvedőnek ültettek be, ez a betegség a fejlett társadalmakban az időskori látásromlás leggyakoribb oka, és több millió embert sújt világszerte.

Paulo Stanga szemsebész professzor, aki a négyórás műtétet vezette, elmondta, hogy az eljárás "új korszak kezdetét jelenti a látássérült betegek számára".

Az implantátum nem képes arra, hogy visszaadja a nagyon éles látást, de korábbi tanulmányokból kiderült, hogy segíti a betegeket jellegzetes formák felismerésében.

Forrás: MTI Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 073 765 megtekintés

Videó: 48 302 420 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6920996

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh