A tengeri hínár, amely gyökerével a tenger fenekéhez kapaszkodik, és hosszan nyúlik a felszín felé, folyamatos ringó mozgást végez. Az ausztrál BioPower kutatóit megihlette a tengeri hínár, így elkezdtek dolgozni egy olyan erőművön, amely folyamatos ringó mozgást végezve termel energiát. Az eredmény a bioWAVE rendszer koncepciója lett, amelyet a közeljövőben meg is valósítanak, köszönhetően a Victoria állami Energia- és Erőforrásügyi Minisztérium által felajánlott 5, 1 millió ausztrál dollárnyi (5 millió USD) támogatásnak.

A bioWAVE alapja egy háromszög alakú talapzat, ez rögzíti a szerkezetet a tengerfenékhez. A háromszög középpontjából indul a szerkezet teste, amely három ágban végződik, amelyek leginkább egy lapát és egy bolya keverékére hasonlítanak. A hengeres bólya-szerűségeknek csak a teteje éri el a víz felszínét. A szerkezet teste pedig úgy van rögzítve a talapzathoz, hogy a víz bármelyik irányba mozgatni tudja.

Mind a vízfelszíni, mind a vízalatti hullámok mozgásba tudják hozni a bioWave-et, így az szinte állandóan előre-hátra irányuló mozgást végez. A mozgás következtében az energiaátalakító berendezésben – az ún. O-Drive-ban – lévő folyadékra egyre nagyobb nyomás kerül. A folyadék mozgása forgatja a generátort, amely a mozgásenergiát árammá alakítja át, a megtermelt áramot pedig vízalatti kábeleken szállítanák a partra.

A BioPower szerint a szerkezetet hagyományos hajókkal és eszközökkel telepíteni lehet, ráadásul az O-Drive külön le- és felszerelhető, így szervizelésnél vagy javításnál nem kell az egész bioWAVE-et elszállítani. Ezenfelül a rendszer érzékeli a szükségesnél nagyobb hullámokat, ez esetben a bioWAVE összecsukódik – ez azt jelenti, hogy nem kell szuper strapabíró anyagból gyártani a hullámerőművet, vagyis le lehet faragni az előállítás költségein.

Az 5 millió dolláros támogatás mellé további 14 millió ausztrál dollárra van szükség a négy éves kísérleti egység telepítéséhez, de ebből a 14 millió dollárból 3,6 millió még hiányzik. A 250 kilowattos kísérleti rendszer 30 méter mély vízben fog működni, míg a forgalomba kerülő erőművek 1 megawattosak lesznek, és 40-45 méter mélyre fogják őket telepíteni. Ha mind a víz mélysége, mind a hullámok erőssége megfelelő, akkor akár hullámfarmok telepítésére is lehetőség lesz. Reméljük a bioWAVE kísérleti egysége beváltja a kutatók és a befektetők terveit, és egyszer néhány helyen tényleg hullámfarmok termelik meg az áramot.

Forrás: tisztajovo.hu

Az alábbi videón látható, hogy a bioWAVE hogyan alakítja át a mozgásenergiát elektromos árammá: Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 58 552 770 megtekintés

Videó: 34 672 675 megtekintés

Látogatók

Összesen5647930

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh