Az áramlatok miatt a szigeten több tonna műanyag szemét halmozódott fel, rengeteg hasonló lakatlan terület lehet még a Földön.

Egy ausztrál egyetem kutatói még 2015-ben töltöttek egy mintegy 3 és fél hónapot egy apró csendes-óceáni szigeten, amely egyszerre nyújtott számukra lenyűgöző és riasztó látványt. Az apró földdarabkán naponta több ezer kidobott műanyag termék ér partot, a sziget gyakorlatilag egy óriási szemétheggyé változott.

A Pitcairn-szigetekhez tartozó Henderson nagyjából félúton van Új-Zéland és Chile között, elhagyatott és nehezen megközelíthető helynek számít, bár a név sokaknak ismerős lehet, hiszen innen nem messze értek partot annak idején a Bounty lázadói. Az egyetem közleménye szerint a 2015-ben itt eltöltött három és fél hónap elegendő volt ahhoz, hogy felmérjék a szemét felhalmozódását okozó folyamatokat, amely komoly figyelmeztetés kellene, hogy legyen, hiszen becslésük szerint 17,6 tonnára rúg az ide beérkezett mennyiség.

A sziget a tengeri áramlatoknak köszönheti kitüntetett helyét, emiatt gyűlik itt fel a sokáig vízben hánykolódó szemét. A csoport egyik tagja szinte rögtön felismerte a zöld műanyag katonákat, amilyenekkel testvére a nyolcvanas években sokat játszott, de a leggyakoribb termékek között az öngyújtók és a fogkefék kaptak helyet. Figyelmüket az óriási színkavalkád kötötte le, azonban újból és újból riasztólag hatott a hatalmas mennyiség, miközben egy kidobott hálóba akadt és elpusztult tengeri teknőst, valamint egy kozmetikai termék dobozában lakó rákot is találtak. A sziget egy kisebb részét megtisztították, így felmérték, hogy naponta mintegy 13 ezer újabb műanyag darabka érkezik a partra, ami jól jelzi számunkra a probléma méretét.

Jennifer Lavers, a Tasmaniai Egyetem tengeri és antarktiszi intézetének kutatója elmondta a The Guardiannek, hogy a hendersoni szemét mennyisége felülmúlta minden előzetes elképzelését. "Jártam a világ néhány emberektől távoli szigetén és mindegy, melyik óceán melyik régiójában, melyik évben voltam ott, szinte mindig ugyanazt láttam, a strandok tele voltak az emberi jelenlét nyomaival, rengeteg hulladékkal. Mégis azt hittem, Hendersont talán megvédi valamennyire, hogy minden lakott területtől igen messze esik. Óriásit tévedtem. A döbbenetre nem voltak szavaim, ezért igyekeztem teljes részletességgel dokumentálni, amit itt találtam" - magyarázta.

Rákok százai éltek palackok és kozmetikai tégelyek kupakjaiban, egyikük egy játékbaba fejében lakott. "Törött, éles szegélyű, mérgező műanyagrengeteg borította a szigetet. Drámai volt látni ezeket a gyönyörű állatokat, amelyek a mi hulladékunkban élnek" - emlékezett vissza Lavers. A sok millió darab nagyobb része - nagyjából 68 százaléka - láthatatlan volt, négyzetméterenként akár 4500 darabot is rejtett a talaj. Naponta körülbelül 13 ezer új darabot mosnak partra a tenger hullámai.

A Henderson szerepel az UNESCO világörökségi listáján, valamint egyike a kevés érintetlen atolloknak, vagyis korallzátonyszigeteknek. A sziget mindössze 37 négyzetkilométerén tíz őshonos növényfaj és négy szárazföldi madárfaj él, az elszigeteltség megóvta őket az emberi tevékenység káros hatásaitól. Lavers és kollégai kutatása bebizonyította, hogy "a Föld egyetlen zuga sem lehet biztonságban a műanyagszeméttől". A kutatócsoportnak az amerikai tudományos akadémia lapjában (PNAS) frissen megjelent tanulmánya úgy számolt, hogy a Hendersonon talált hulladéktömeg a világon 1,98 másodperc alatt előállított műanyag mennyiségének felel meg.

Forrás: sg.hu / media.utas.edu.au

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 077 573 megtekintés

Videó: 48 306 413 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6921442

Jelenleg az oldalon

2
Online

Interreg CE1013 REFREsh