Ezt pedig egy ma is élő kutatóról nevezték el, ezzel tisztelegve munkája előtt.

A NASA bejelentette, hogy a korábban Solar Probe Plus néven emlegetett szondája innentől kezdve a Parker Solar Probe névre hallgat majd, ezzel szeretnének ugyanis tisztelegni a Chicagói Egyetem professzora előtt, aki még az ötvenes évek végén megjósolta a napszél létezését. Most először esett a választás egy még elő szakemberre, bár maga az út csak jövőre veszi kezdetét.

A hivatalos bejelentésből kiderül, hogy a szonda a jövő nyáron indul majd útjára, célja pedig a Nap „légkörének” közvetlen megfigyelése lesz. Ezt mintegy 6,5 millió kilométeres távolságból végzi majd el, és a Föld - Hold távolság 16-szorosa elsőre nem hangzik túl nagy eredménynek. Ezzel azonban már megérintjük a plazmával töltött atmoszféra külső szélét, ami egyébként forróbb, mint a csillag felszíne, amely tény szintén a megoldandó problémák listáján szerepel. Tekintettel arra, hogy eddig csak épphogy a Merkúr pályáján belülre merészkedett ember alkotta eszköz, most hétszer közelebb kerülünk a Naphoz, amivel egy rekordot biztosan megdönt majd a NASA fejlesztése.

Az értékes eszköz csaknem 700 ezer km/h-s sebességgel száguld majd az űrben, útja során többször belép majd a legforróbb régióba, amelyet időről-időre maga mögött hagyna. A küldetésre egy olyan chipet is magával visz majd, amely Eugene Parker fotóit és 1958-ban publikált munkájának egy másolatát is tartalmazza - erre nyilván szentimentális okokból kerítenek sort, hiszen valódi címzettről jelen esetben nem igazán beszélhetünk. Érdemes megjegyezni, hogy a napszél létezését megjósoló anyagot eleinte éles kritika és némi nevetgélés fogadta, ezt azonban néhány évvel később visszaigazolta a Vénusz felé tartó Mariner-2 szonda, amely ezzel egyben megdöntötte a Nap és a bolygók közötti vákuummal kapcsolatos elméletet.

A kutatók több kérdésre is választ szeretnének kapni, emiatt van szükség a Nap megközelítésére – az ideális, 20 napig tartó ablak nagyjából egy év múlva, július 31-én nyílik majd meg, ekkor kellene sort keríteni a fellövésre.

Forrás: sg.hu / nasa.gov

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 067 116 megtekintés

Videó: 48 292 043 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6919997

Jelenleg az oldalon

2
Online

Interreg CE1013 REFREsh