Ezek pedig 200 másik jelölttel egészítik ki katalógusunkat a Kepler jóvoltából.

A NASA közzétette a Kepler űrteleszkóp megfigyeléseinek legfrissebb összegzését, amelynek révén további 219 jelöltet vettek fel az exobolygók listájára. Ezek közül 10 nagyon is ígéretesnek tűnik, a jelek pedig arra utalnak, hogy a Naphoz hasonló csillagok körül is számos, az életnek potenciálisan otthont adó bolygó kering.

Jellemző adat, hogy a 219 jelölt közül 10 tartózkodik az általunk ideálisnak tartott zónában. Ez ugyan első látásra nem tűnik komoly aránynak, azonban rögtön érdemes leszögezni, hogy a Kepler kizárólag a csillag előtt (a mi szemszögünkből) közvetlenül áthaladó exobolygókat pillantja meg, ráadásul úgy, hogy a számára kijelölt galaxis mindössze 0,25 százalékát veszi szemügyre. A szakemberek kiemelték, hogy a 10 jelöltből 7 a Naphoz hasonló csillagok körül kering, vagyis ezek nem olyan vörös törpék, amelyek szükségessé teszik a jóval közelebbi, szorosabb keringési pályát. Azt ugyan még nem tudjuk teljes bizonyossággal megállapítani, hogy mely bolygó adhat otthont az életnek, a fenti számok és arányok tükrében azonban mindenképpen van okunk a bizakodásra.

A Kepler 2009 óta figyeli az Univerzum egy-egy apró szeletét, ezen munka során több mint 4000 potenciális exobolygót pillantva meg – ezek nagyjából felét sikerült visszaigazolni. Bár az eredeti küldetés 2013-ban a meghibásodások miatt lezárult, ezt követően a K2 révén folytatódott a munka, manapság pedig szinte minden egyes héten sor kerül valamilyen bejelentésre. A mostani csoportból a KOI7711 névre keresztelt bolygó tűnik a legérdekesebbnek, ez ugyanis mind méretét, mind pedig a csillagából érkező energiát illetően nagyon hasonló lehet a Földhöz.

A Kepler fellövését megelőzően a csillagászok abban reménykedtek, hogy a megfigyelt csillagok nagyjából 1 százaléka körül keringenek Földhöz hasonló exobolygók. Az eddig kapott számok alapján azonban ez akár a 60 százalékot is megközelítheti, bár a csapatnak nagyjából egy évre lesz szüksége ahhoz, hogy egy pontosabban körülhatárolt adatok tegyenek közzé.

Forrás: sg.hu / exoplanets.nasa.gov

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 698 704 megtekintés

Videó: 48 908 915 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7024116

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh