Rádióteleszkóppal jött össze a jobb eredmény, bár az még meg sem kezdte szolgálatát.

Az exobolygókkal és a távoli galaxisokkal kapcsolatban mi is igyekszünk időben beszámolni az érdekesebb fejleményekről, így jól tudjuk, hogy már ősrégi galaxisokból sincs hiány. Most a második legtávolabbi példányt figyelték meg, méghozzá nem először, ám ezúttal sokkal jobb adatokat produkálva.

A csapat által közzétett bejegyzésben arról olvashatunk, hogy egy, tőlünk mintegy 12,8 milliárd fényévre lévő, porban és születőben lévő csillagokban gazdag galaxist vizsgáltak meg, mégpedig a Mexikóban található Large Millimeter Telescope (LMT) segítségével, amely teljes mértékben csak a tél folyamán kezdi majd meg munkáját. A szakemberek számára azért nagyon érdekes ez a példány, mert az Ősrobbanás 13,7 milliárd évvel ezelőtt történt, az első 400 millió év folyamán pedig valószínűleg túl forró volt az Univerzum ahhoz, hogy bármilyen komolyabb objektum létrejöjjön. Ez az ősi galaxis tehát valóban az első, korai szakaszban született, ami egyben megtalálását is alaposan megnehezítette.

A szóban forgó galaxist először még a Herschel-űrtávcsővel vették szemügyre, itt azonban komoly problémát jelentett, hogy a nagy távolság, valamint a környéken lévő por miatt csak nagyon homályos képet készíthettek – a por amúgy még a legfényesebb távoli példányokat is elrejti előlünk, így a rádióteleszkópok közreműködésére van szükség, amelyek a milliméter-tartományban áthatolnak a porfelhőn. Az LMT először 2011-ben szolgáltatott adatokat, az akkor még 32 méter átmérőjű berendezésével, a mostanra kiépített 50 méteres, teljesméretű példány pedig néhány hónapon belül lép szolgálatba, bár ez az előzetes megfigyelés is jelzi, hogy mekkora potenciál rejlik a szerkezetben. A hatalmas vöröseltolódás egyébként már önmagában egyértelművé tette, hogy nagyon távoli objektumról van szó, ám a korábbi vizsgálatokból ezt amúgy is sejtették.

Az LMT a szén-monoxidra koncentrál, mivel ez az egyik legkönnyebben észlelhető vizsgálati alany a milliméter-tartományban. Az első mérések után a Hawaii-szigeteken lévő Smithsonian Submillimeter Array révén erősítették meg a megfigyelést, a háromszögelés révén pedig még pontosabb képet alkottak a G09 83808 névre keresztelt galaxisról. Arra számítanak, hogy a közeljövőben további hasonló objektumokra bukkannak, többek között a most is alkalmazott módszerrel.

Forrás: sg.hu / umass.edu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 287 317 megtekintés

Videó: 47 460 901 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6782410

Jelenleg az oldalon

2
Online

Interreg CE1013 REFREsh