Hogy tudták elfoglalni a spanyolok az azték birodalmat pár száz harcossal? Hogy voltak képesek megtartani a hatalmat? Brutálisan lemészárolták a helyi elitet, de ez még kevés lehetett.

Egy évszázadon belül az őslakosság 90%-a kipusztult! Miért? Mert a spanyolok által behozott európai betegségek végeztek velük! A tudósok korában is tudtak a bárányhimlő, rubeóla vagy pestisjárványokról, de most új felfedezésre jutottak.

1545-ben és később 1576-ban millió számra haltak meg az azték birodalom alattvalói a titokzatos cocolizti betegségben. Ez fejfájással, hasmenéssel és vérzésekkel járt. Az indiánok belehaltak, de a spanyolok nem. Miért?

A tudósok egy csoportja most arra a következtetésre jutott – egy temető feltárása kapcsán – , hogy valószínűleg tömeges szalmonellafertőzés lehetett az oka az indiánok kipusztulásának. Valamilyen szalmonellavírus okozhatott olyan tífuszhoz hasonló lázat, mely végzett a védtelen indián lakossággal. A kutatók a halottak fogait vizsgálták meg és ebből jutottak a következtetésre. Magát a szalmonellavírust nem találták meg. Ez tehát még mindig csak feltevés.

A Nature Evolution and Ecology tanulmánya mindenesetre megerősíti azoknak a történészeknek a véleményét, akik szerint az azték birodalom bukását nem annyira a spanyol hódítók harci tettei és brutális elnyomása okozták, hanem a tömeges járványok, melyek védtelenül érték az azték birodalom alattvalóinak immunrendszerét a XVI. században.

Forrás: globoport.hu / news.nationalgeographic.com / nature.com

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 069 996 megtekintés

Videó: 48 298 167 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6920452

Jelenleg az oldalon

2
Online

Interreg CE1013 REFREsh