Kísérleti bőrsprayvel kezeltek az Egyesült Államokban egy nőt, akinek testéről egy antibiotikumokkal szemben ellenálló fertőzés miatt el kellett távolítani a bőr jelentős részét.

Christin Lipinski idén januárban influenzaszerű tünetekkel és hónaljtáji fájdalommal fordult orvoshoz, és a szakértők rövidesen kiderítették, hogy egy húsevő Streptococcus-törzs támadta meg.

Mire a műtőasztalra került, a baktérium visszafordíthatatlan károkat okozott bal karja és törzse bal oldala bőrében. Az orvosok a fertőzés továbbterjedését megakadályozandó eltávolították az érintett szöveteket, ami hatalmas sebeket eredményezett. Az ilyen sérüléseket alapesetben saját bőr átültetésével pótolják, vagyis a test egy nem sérült részéről bőrdarabokat helyeznek át a sérült részekre. Lipinski azonban bőrfelülete harmadát elveszítette, így nem engedhetett meg újabb sérüléseket.

Orvosai ezért az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerbiztonsági Felügyeletéhez fordultak, hogy engedélyt kérjenek egy kísérleti szer, a ReCell nevű bőrspray használatára. A spray jelenleg klinikai tesztelés alatt áll, és súlyos égési sérülések terápiájára alkalmazzák. A készítmény teljesen személyre szabott, vagyis a „hatóanyag” úgy jön létre, hogy a beteg saját bőréből eltávolítanak egy kis darabot, majd ezt egy enzim segítségével sejtekre bontják, amelyeket rápermeteznek a sebre.

A sejtek a sérült felületen osztódni kezdenek, és lassan új bőrt hoznak létre. Az eljárás különlegessége, hogy míg a normál sebgyógyulás során a szélekről befelé nő a bőr, ami hosszabb időbe telik, a permetezés nyomán létrejövő bőrszigetek révén jelentősen felgyorsítható a folyamat.

Lipinski esetében február 23-án kezdték meg a kezelést, amely során a bőrsrays megoldást saját, apróbb bőrdarabok átültetésével kombinálták. Amikor egy hét elteltével levették a kötéseket, megdöbbenve tapasztalták, hogy a sebek 95 százalékban begyógyultak. Az új bőr egyelőre picit vörös és egyenetlen, de a szakértők szerint a helyzet sokat javulhat a következő hónapok során. Ami pedig a legfontosabb, az eredmények sokkal jobbak, mintha pusztán bőrátültetéssel próbálkoztak volna, vagyis a bőrspray sokkal gyorsabbá és hatásosabbá tette a gyógyulási folyamatot.

Az egyelőre rejtély, hogy Lipinski hogyan fertőződött meg a veszélyes baktériummal, de gyógyulása az égési sérülteken túl reményt adhat húsevő törzsek többi áldozatának is. Csak az Egyesült Államokban évente 600–1200 embert fertőznek meg húsevő mikrobák, akik negyede nem éli túl a betegséget.

Forrás: ipon.hu /newscientist.com

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 095 603 megtekintés

Videó: 48 322 221 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6923757

Jelenleg az oldalon

8
Online

Interreg CE1013 REFREsh