Másodszor repült a Falcon Heavy, első alkalommal szállítva műholdat.

A SpaceX jóval nagyobb típusa egy évvel ezelőtt mutatkozott be, azóta azonban nem repült a Falcon Heavy, bár nemrég arról is írtunk, hogy a rakéta egyre népszerűbb.

Most először indultak el kereskedelmi célú rakománnyal, a küldetés pedig teljes sikerrel zárult.

A hagyományoknak megfelelően ezúttal is élő közvetítésen keresztül követhettük figyelemmel a startot, ennek során pedig elsősorban az igazolódott be, hogy beérett a korábbi években folytatott kemény (és amúgy eredményes) munka, hiszen ennek gyümölcsei jelentek meg a fellövés során. A Falcon Heavy ezúttal nem egy saját személyautót, hanem az Arabsat-6A műholdat vitte magával, vagyis kereskedelmi célú rakományt lőttek fel.

A többszöri halasztás után csütörtök éjjel indult el a rakéta, ekkorra már a korábbi erős szél is alábbhagyott, így biztonságosnak ítélték a körülményeket. A gyors emelkedést követően levált az első fokozat 3 rakétája, ezek közül kettő a szárazföldön, szinkronban landolt, a harmadik példány pedig a drónhajóra szállt le, gond nélkül (ami az első küldetés során még nem jött össze), vagyis a küldetés keretein belül egyszerre 3 rakétát hoztak vissza sikerrel, egy darabban. A két oldalsó gyorsítórakéta a következő Falcon Heavy-küldetésben tér majd vissza, miután átestek a kötelező vizsgálatokon.

A második fokozat szintén a terveknek megfelelően teljesített, itt sikerült pályára állítani a műholdat, amely ezt követően levált és elindult a számára kijelölt helyszínre. A Lockheed Martin által megépített eszköz a SaudiGeoSat-1/HellasSat-4 típussal együtt alkotja a cég eddigi legfejlettebb kommunikációsműhold-párosát, a most fellőtt példány pedig a jövőben geostacionárius pályán nyújt majd televíziós, internetes, telefonos, valamint biztonságos kommunikációs szolgáltatást a közel-keleti, afrikai, valamint európai ügyfeleknek, a tervek szerint 15 éven keresztül, amikor is sort kerítenek majd az esetleges lecserélésre.

Elon Musk cége jól halad előre a menetrendben, a Falcon Heavy legközelebb a légierő idei küldetésében (Space Test Program 2) tér majd vissza, a már említett két gyorsítórakétával, itt azonban egy napvitorlát is magával visz majd a rakéta, további tesztelés céljából.

Forrás: sg.hu / SpaceX

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 701 040 megtekintés

Videó: 48 912 434 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7024621

Jelenleg az oldalon

6
Online

Interreg CE1013 REFREsh