Brutálisan nagyot bukott a Facebook ernyővállalata a legfrissebb negyedéves jelentés publikálását követően, ennek pedig komolyabb hatásai is lehetnek.

Fekete napként vonulhat be a Meta történetébe a mostani, miután a vállalat a várttól gyengébb negyedévet produkált. Ennek hatására az értékpapírjainak az ára – ezzel együtt pedig a piaci kapitalizációja – rövid idő alatt elveszítette közel a negyedét. No, de nézzük, pontosan mi is váltotta ki ezt a helyzetet.

A Meta pénzügyi jelentése abszolút elfogadhatóan alakult, minden szempontból sikerült növekedést elérni. 2021-ben először átlépte éves szinten a 100 millió dollárt, miközben a profitja is hatalmasat emelkedett. A probléma nem itt van, hanem a felhasználói bázisra vonatkozó adatokban. Ugyanis most először fordult az elő, hogy nem emelkedett az aktivitás, ezzel együtt pedig a várakozásoktól is rosszabb eredményt tudott felmutatni. És ahogy a Netflix esetében, úgy a Metánál is a felhasználói adatok váltották ki a szakadást.

Egy negyedévvel korábban a napi szinten aktív felhasználói szám 1,93 milliárd fő volt, ami egy egészen bődületes adat belegondolva abba, hogy egyetlen vállalatról beszélhetünk. Azonban a mostani szám ennél egy hajszállal, és tényleg nem többel, kevesebb lett, 1,929 milliárdra csökkent az aktív felhasználói tábor. Már ez az árnyalatnyi gyengeség elég volt befektetők riadalmához. Az összes szolgáltatásánál 2,82 milliárd fős volt a napi aktivitás, és itt is csak 10 milliós növekedés történt, ami ugyancsak elmarad a várttól.

A hír hallatára szinte teljesen ugyanaz történt a Meta részvényindexével, mint nemrégiben a Netflixével. A zárást követően egy jelentős mínuszba fordult át a mérleg nyelve, több mint 20 százalékkal esett az értékpapírok ára. Lényegében történelmi esésen ment keresztül a cég, még a pandémia kirobbanásakor sem volt ilyen nagy letörés az árfolyamában. Legutóbb 2020 nyarán volt azon az árszinten, mint ahova most szinte pillanatok alatt visszakorrigált. Egyébként is folyamatos visszahúzódásban volt már, szeptember óta esett fokozatosan.

Egyébként a vállalat pénzügyei jól alakultak, de hiába, ahogy azt eddig is tudni lehetett, igazából a szolgáltatásokat inkább a mögöttük álló felhasználói tábor viszi előre, nem az aktuális bevétel mértéke. A 2021-es évet a Meta 117,93 milliárd dolláros forgalommal zárta, ami éves szinten egy igazán szép, 37 százalékos növekedést jelent. Ennél valamelyest szerényebben ment a szekere a cégnek az utolsó negyedévben, de akkor is 20%-os pluszban zárt, és ezzel 33,67 milliárd dollárra emelkedett a bevétele.

A nyereség csak az utolsó negyedévben 10,29 milliárd dollár volt, ami 8 százalékkal elmarad az egy évvel korábbi adattól, szóval ezen a szinten volt egy kisebb visszalépés. Viszont ez leginkább annak volt betudható, hogy az egyszeri kiadások a korábbinál nagyobb mértékűek voltak, a működési profit ugyanis marad a korábbi szinten. Az egész éves nettó haszon pedig már 35 százalékkal ugrott meg, alulról súrolta a 40 milliárdos szinten, 39,37 milliárdig emelkedett.

A Meta zuhanása jelentős negatív hatással lehet majd az egész szektorra az elkövetkezendő időszakban, és bizony a blokklánc technológiákra is közvetlen csapást jelenthet ez. Hiszen az utóbbi időben a metaverzum projekteknek éppen azért kezdett a szekere felfutni, mert a Meta szinte teljes mellszélességgel beállt az újonnan formálódó szegmens mögé. De a tőzsdén jelen levő közösségi szolgáltatásokkal is óvatosabbak lehetnek a továbbiakban a befektetők.

Ráadásul ez a mostani eset arra is rámutat, hogy bizony a Netflix esete nem egyszeri volt, Lényegében most egy minimális gyengeség jelére bárhol jelentős zuhanás történhet.

Forrás: ipon.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 905 839 megtekintés

Videó: 49 075 400 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7055777

Jelenleg az oldalon

9
Online

Interreg CE1013 REFREsh