A közösségi platformok egy egész generáció életét befolyásolhatják és tönkretehetik a valódi barátságokat. Emellett hozzájárulnak ahhoz, hogy az emberek magányossá váljanak és különböző fóbiáik alakuljanak ki.

Franziska Kühne pszichoterapeuta szerint a mindenki által ismert tény mellett, hogy a Facebookon szerzett több száz ismerős nem mérhető a valódi életben lévő barátainkhoz, a közösségi oldalakon lévő kapcsolatok egyenesen árthatnak a valódi barátságoknak. "Az online hálózatok hozzájárulnak a valódi világok összedőléséhez és számos dráma kiváltó okai. Vannak olyan esetek, amelyekben embereknek emiatt öngyilkossági gondolatai, illetve kísérletei is vannak" - foglalta össze a tapasztalatait.

A szakember szerint a Facebook és a többi közösségi portál lazábbá teszi a kapcsolatokat és a emberek úgy érzik, hogy nincs szükségük valódi barátságokra, hiszen ott vannak az online ismerőseik. A valóságban azonban a felhasználók egyre magányosabbnak érzik magukat és ez elégedetlenséghez, frusztrációhoz és diszfunkcionális viselkedéshez vezet. Végül visszahúzódóvá válnak és szociális fóbiáik alakulnak ki. A szociális fóbia azt jelenti, hogy az illető bénító félelmet érez a baráti és szakmai találkozók, összejövetelek miatt, s egyáltalán minden olyan helyzetben, ahol társaságban kell lennie.

A pszichoterapeuta a közösségi hálózatokat "szép új világoknak" nevezte, ahol az internet "elfogyasztja", "elnyeli" az embert. Kühne attól tart, hogy 2050-re az emberek sötét szobákban fognak élni és egyedül ülnek majd a monitoraik előtt. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) álláspontja az, hogy 2030-ra a depresszió lesz az iparilag fejlett államokban a leggyakrabban előforduló betegség. Ebben a folyamatban pedig sajnos a világhálónak nagyon komoly szerepe lehet.

2010 februárjában William Deresiewicz kultúrkritikus szintén úgy nyilatkozott, hogy a közösségi portálok magányossá teszik az embereket. A szakember az emberi kapcsolatok online alakulásával foglalkozik, ő úgy gondolja, hogy a jelenlegi online világ mind a magányt, mind a valódi barátságokat nagyon megnehezíti. Véleménye szerint az internet része egy fejlődési folyamatnak, amelynek keretében a barátságok kapcsán a minőséget a mennyiség váltotta fel. Napjainkban akár száz emberrel is kommunikálhatunk rendszeresen és előfordulhat, hogy a többségüket egyáltalán nem ismerjük.

Forrás: sg.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 096 889 megtekintés

Videó: 48 322 782 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6923821

Jelenleg az oldalon

3
Online

Interreg CE1013 REFREsh