A mobil kártékony programok száma az elmúlt félév során rohamosan emelkedett. A legtöbb nemkívánatos kód immár nem a Symbiannal, hanem az Androiddal kompatibilis.

Az elmúlt hónapokban a Biztonságportálon is mind több mobil károkozó terjedéséről számoltunk be. Noha ezek mennyisége azért lényegesen elmaradt a Windows-os kártékony programok számához képest, azonban az érezhető volt, hogy a vírusírók új platformok után néztek. Mivel az okostelefonok, táblagépek népszerűségének növekedésével egyre több felhasználót tudnak "elérni", ezért kézenfekvő volt számukra, hogy erőforrásokat csoportosítsanak át a mobil készülékek támadására. Ezt azonban olyan mértékben tették meg, hogy napjainkra több millió eszközt sikerült megfertőzniük. Legalábbis ezt állítja a NetQin biztonsági cég a legújabb felmérése kapcsán.

A NetQin a legutóbbi statisztikai adatait 2012 első félévére vonatkozóan tette közzé. Ezekből az derül ki, hogy az elmúlt hat hónapban a mobil vírusok terjesztői jelentős mértékben aktivizálódtak, ugyanis összesen 17676 darab mobil károkozót detektált a biztonsági cég, ami 42 százalékkal több, mint a megelőző félévben. Ami még ennél is rosszabb hír, hogy a felmérés tanúsága szerint a fertőzött készülékek száma 177 százalékkal emelkedett 2011 hasonló időszakához képest. A NetQin kutatói megközelítőleg 13 millió fertőzött mobil eszközről tettek említést, amelyek egy jelentős része Kínában található. Ez azonban abból a szempontból nem meglepő, hogy Kínában az okos-telefonok térhódítása igen figyelemreméltó különösen, ami az Android népszerűségét illeti.

Az Android a legveszélyeztetettebb

A biztonsági felmérésből kiderült, hogy a mobil kártékony programok célja nem más, mint az anyagi haszonszerzés. Ezt legtöbbször emelt díjas SMS-ek küldözgetésével érik el. Emellett az adatlopásra irányuló tevékenységek is kiemelkednek a károkozások közül. Az ártalmas alkalmazások esetében az is fontos újdonság, hogy viszonylag hosszú ideig a Symbian kompatibilis károkozók voltak túlsúlyban, azonban az elmúlt hat hónapban fordult a kocka. Egyértelműen az androidos kártevők vették át az uralmat, ugyanis az összes mobil víruson belüli arányuk elérte a 78 százalékot. (Egy évvel ezelőtt a Symbianra írt kártékony programok részesedése 60 százalék volt.)

A biztonsági kutatók megállapították, hogy a kártékony programok zöme internetes fórumokról és nem hivatalos - elsősorban kínai - alkalmazásboltokból kerül fel a készülékekre. Vagyis az alkalmazások körültekintő, megbízható forrásból való beszerzésével jelentősen csökkenthetők a kockázatok.

Országok toplistája

A NetQin a felmérése során az egyes országokat is rangsorolta annak alapján, hogy hol terjed a legtöbb mobil károkozó. A kutatók szerint a mobil vírusok körülbelül egynegyede Kínában okoz problémákat, illetve onnan származik. Ebből a szempontból a második helyezett Oroszország lett, ahonnan a kártevők 17 százaléka indul útjára. Az országok e toplistájának harmadik helyét az Egyesült Államok foglalja el, amely az utóbbi időben igencsak megközelítette Oroszországot ebből a szempontból, hiszen a mobil kártékony programok 16,5 százaléka elsősorban az amerikai felhasználók mobiljait fenyegeti.

Forrás: computerworld.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 927 928 megtekintés

Videó: 49 087 129 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7057839

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh