Egy új tanulmány szerint a nyugat-európaiak IQ-ja az elmúlt évszázad során nem kevesebb, mint 14,1 ponttal csökkent.

"Egy metaanalitikai tanulmánnyal, az egyszerű vizuális reakcióidő mérésével teszteltük azt a feltevést, mely szerint a viktoriánus kor nemzedéke okosabb volt a high-tech eszközöket használó modern lakosságnál" - írták az Intelligence szaklapban megjelent tanulmány szerzői. "A reakcióidő szoros összefüggésben van az általános intelligenciával és az észlelés elemi mércéjeként tekintenek rá"

Az eredmények többeket meglephetnek, különösen, hogy a kutatók a vizuális reakcióidőt mérték, pedig egy digitális világban, ami folyamatosan próbára teszi a figyelmünket, azt gondolnánk, hogy a ma embere gyorsabban reagál a vizuális ingerekre. A kutatók szerint azonban nem is erről van szó.

A viktoriánus kor nagyjából 1837-től 1901-ig tartott, az eredményeket 1889 és 2004 közötti adatok méréséből állapították meg, melyeket Michael A. Woodleya, a brüsszeli Vrije Egyetem, Jan te Nijenhuis, az Amsterdami Egyetem, és Reagan Murphy, az írországi Cork Egyetem kutatói elemeztek ki.

Hogyan alakulhatott ki ez a visszaesés? A korábbi tanulmányok kimutatták, hogy a 20. században a magasabb intelligenciahányadossal rendelkező nők az átlagot tekintve kevesebb gyermeket vállaltak, ami azt jelenti, hogy a populáció gyarapodását az alacsonyabb IQ-val rendelkezők segítették elő. Idővel a kevésbé intelligens utódok száma hatással lehet az adott földrajzi régió általános intelligenciahányadosára.

A mérések szerint a nyugati populációk általános IQ-ja évtizedenként 1,23 ponttal csökkent. "Ezek az eredmények egyöntetűen jelzik, hogy az általános intelligencia szempontjából a viktoriánusok lényegesen okosabbak voltak, mint a modern nyugati társadalmak" - mondja ki a tanulmány, ami más tekintetben is kedvezőbben ítéli meg a viktoriánus kort.

Kiemeli, hogy akkoriban kezdett virágozni a gazdasági hatékonyság, és az egy főre jutó tudományos és műszaki innovációk száma, valamint a tudományos géniuszok száma is akkoriban tetőződött, melyet stabil visszaesés követett.

Forrás: sg.hu Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 849 132 megtekintés

Videó: 49 028 589 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7045760

Jelenleg az oldalon

2
Online

Interreg CE1013 REFREsh