Mint azzal legkésőbb az amerikai internet megfigyelési botrány kirobbanása óta mindenki tisztában van: az internet - jelenleg ismert formájában - se nem szabad, se nem biztonságos kommunikációs csatorna, hanem gyakorlatilag gátlástalan kormányzatok saját polgáraik és más országok polgárainak megfigyelésére és ellenőrzésére tartott játékszere. Ezen akar változtatni aktivisták egy csoportja, akik az alapjaitól kezdve építenék újra a világméretű hálózatot úgy, hogy azt senki ne hajthassa hasonló módon ellenőrzése alá.

A megoldást szerintük a "Meshnet"-ek kialakítása képezheti - egy olyan hálózaté, amely teljesen szükségtelenné teszi, sőt, kifejezetten kizárja az internet-szolgáltatókat és a centralizáció bármilyen formáját az adatcseréből. A meshnet ehelyett a felhasználók által üzemeltetett Wi-Fi-elérési pontokból felálló hálózaton keresztül forgalmazza az adatokat.

Bár minden az internethez rendkívül hasonlóan történik, mivel azonban az adatok nem egy erősen hierarchikus hálózati modellben, hanem maguk a polgárok által üzemeltetett és birtokolt eszközök nagy halmazán kerülnek forgalmazásra, a kormányzatok nem lehetnek képesek az adatforgalom szisztematikus megfigyelésére, vagy éppen az adatcsere bizonyos típusainak korlátozására alkalmas mechanizmusokat építeni a rendszerbe - vélik a koncepció kigondolói.

Az első kísérletek biztatónak tűnnek: Spanyolországban például már az ezredforduló óta kerül kiépítésre egy meshnet, amelynek mostanra már több mint 21.000 csomópontja van, de az NSA-botrány miatt egyre több helyen indulnak be hasonló kezdeményezések másfelé is. A meshneteken gyakorlatilag ugyanazok a szolgáltatások éppen úgy működhetnek, mint a hagyományos interneten is (beleértve a webtől kezdve a videómegosztáson át egészen a chatig) - azzal az apró különbséggel, hogy ezeket senki sem tudja központilag lefigyelni vagy blokkolni.

Addig amíg nem valósítanak meg teljes lefedést, a meshnetek egyébként az internetet is felhasználhatják az egymással történő kapcsolattartásra, ahol azonban természetesen titkosítva forgalmazzák az adatokat.

Forrás: pcforum.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 721 043 megtekintés

Videó: 48 932 098 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7028341

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh