Az amerikaiak közel kétharmada hisz abban, hogy az ember folyamatosan fejlődött ki, azaz elhiszi az evolúció elméletét. A maradék harmad azonban egy jóval érdekesebb véleményt követ - derült ki egy felmérésből.

A kutatás alapján ugyanis 24 százalékuk azt gondolja, hogy már a kezdetektől fogva minden úgy néz ki, ahogy napjainkban. Vagyis az emberek és az állatok is a jelenleg ismert formában éltek, semmi változás nem történt az évmilliók során, nem létezik evolúció. A felmérés, melyben közel 6 ezer embert kérdeztek meg a témában azt is kiderítette, hogy a vallásosság és az evolúciós elmélet létezésének elismerése szépen megfér egymás mellett egy-egy ember életében.

Azonban a különböző vallási ágazatok között is vannak megoszlások. A fehér evangélikus hívők 64 százaléka egyszerűen elutasítja az evolúció tényét és a Bibliában olvasható teremtéstörténetet fogadja el ténynek. A spanyol katolikusok azonban jóval elfogadóbbak, körükben 54 százaléka vallja, hogy az emberiség fejlődött az évezredek alatt. A végére pedig a nemek harcát is érdemes megemlíteni. A kutatás alapján a férfiak 65 százaléka hisz az evolúcióban, a nők 55 százaléka fogadja el ezt az elméletet. A fiatalabb korosztály tagjai, a 29 év alattiak - nemtől függetlenül - 68 százaléka osztja az elméletet, a 65 év felettiek körében ugyanez a szám 49 százalék.

A Pew Research Religion & Public Life Project felméréséből az is kiderül, hogy az iskolázottság is számít az evolúció elfogadásában. Azonban azon amerikaiak, akik csupán a gimnáziumig jutottak vagy annál alacsonyabb képesítéssel bírnak, nagyjából fele-fele arányban fogadják-utasítják el az elméletet. Az egyetemi és főiskolai végzettséggel bírók körében 72 százalékos az elfogadás.

Forrás: sg.hu Kattintson ide...