Donald Trump amerikai elnök mégis a közel-keleti konfliktus kétállami megoldását, vagyis Izrael mellett önálló palesztin állam létrehozását támogatja, és eltökélt az erről szóló megállapodás megteremtésében - számolt be az amerikai elnökkel folytatott beszélgetéséről Alan Dershowitz amerikai jogászprofesszor az izraeli katonai rádiónak csütörtökön.

"Világosan a kétállami megoldásról beszélt velem, amely Izrael mellett független palesztin államhoz vezet. Egyáltalán nem szólt olyan megoldásról, amelyben csak egy állam szerepel"-  hangsúlyozta Dershowitz, akiről köztudott, hogy közeli kapcsolatban áll Benjámin Netanjahu izraeli kormányfővel.   

Dershowitz elmondta, hogy véletlenül találkozott március 18-án Floridában Trump elnökkel a Mar-a-Lago nevű klubban, ahol mintegy húsz perces megbeszélést folytattak főként a közel-keleti, és benne az izraeli-palesztin kérdésekről.   

"Kellemesen meglepődtem közel-keleti tudásán. Megemlített minden kérdést, amelyet szerinte bármely békeszerződésnek meg kell válaszolnia: Jeruzsálemet, a ciszjordániai biztonsági ügyeket, a demilitarizációt, a palesztinok visszatérési jogát" - sorolta az amerikai jogász.    

Dershowitz szerint korábban Barack Obama előző amerikai elnök csak az izraeliekre gyakorolt nyomást, és utódjának azt javasolta, hogy a palesztinokra is hasson a kompromisszumok elfogadása érdekében. "Mindkét oldalnak vállalnia kell fájdalmas kompromisszumokat" - vélekedett a rádióban a jogászprofesszor.   

Dershowitz bizalmasnak nevezte az izraeli miniszterelnökkel folytatott beszélgetéseit, és a rádióban sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánta a Háárec című izraeli újságban szerdán közölt értesülést, amely szerint az amerikai elnök vele üzent Netanjahunak.   

A véletlen megbeszélés legfontosabb eleme Dershowitz szerint az volt, hogy Donald Trump eltökélten szeretné létrehozni az alkut Izrael és a palesztinok között, és úgy véli, hogy Mahmúd Abbász is feltétlenül az egyezmény elérésére törekszik.   

A Dershowitz közvetítésével megüzent kétállami megoldás meglepetést kelthet Jeruzsálemben, mert Benjámin Netanjahu januári washingtoni látogatásán, közös sajtótájékoztatójukon Donald Trump - szakítva az évtizedes amerikai politikával - azt mondta, hogy kész az egyállami megoldás támogatására is, ha a felek abban állapodnak meg.   

Az izraeli-palesztin válság egyállami megoldása azt jelentené, hogy a két nép ugyanabban az országban élne, de teljes egyenrangúságban.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 58 615 678 megtekintés

Videó: 34 707 812 megtekintés

Látogatók

Összesen5650608

Jelenleg az oldalon

3
Online

Interreg CE1013 REFREsh