A Muzulmán Testvériség vezetői Egyiptomban felszólították a követőiket, hogy naponta tiltakozzanak. Pénteken a ”harag napja” az iszlamisták és a biztonsági erők véres összecsapásával ért véget. A hivatalos adatok szerint több mint 90 ember vesztette életét. Több mint ezer főt tartóztattak le. A rendőrség figyelmeztetett, hogy továbbra is határozottan fellép a zavargások ellen.

A Muzulmán Testvériség követőinek ”békés tüntetései” vérfürdőhöz vezettek. A hagyományos péntek esti imát követően az iszlám ellenzék megpróbált megtartani a több milliós ”harag menetét”. Milliók nem gyűltek össze, viszont a Muzulmán Testvériség és az elűzött elnök, Mohamed Murszi több tízezer követője kivonult a városok utcáira. Megpróbálták megtámadni a kormányzati épületeket és a rendőrőrsöket, sokan voltak felfegyverkezve. Előző nap a biztonsági erők utasítást kaptak a kormánytól, hogy szükség esetén használjanak éles lőfegyvert a lázadók ellen. Ennek eredménye áldozatok tömege mindkét részről. Szemmel láthatóan a Muzulmán Testvériség szeretné felhasználni Hoszni Mubarak megdöntésének a tapasztalatait, a helyzet most azonban teljes más – jegyezte meg Leonyid Iszajev politikai elemző.

A Muzulmán Testvérek az arab tavasz forgatókönyve szerin próbálnak meg cselekedni, amely sikeresnek bizonyult Egyiptomban 2011-ben. A tiltakozó akciókat ugyanazokkal a nevekkel illetik, mint például a ”harag napja”. Megpróbálják elfoglalni a Tahrir teret, amihez nem engedik oda őket. Továbbá a Muzulmán Testvériség megpróbálja a pénteki imákat felhasználva összegyűjteni az embereket. És így tovább. Én viszont úgy vélem, hogy véget ért az arab tavasz ideje.

Az egyiptomi helyzet kritikus pontot ért el. Gyakorlatilag kezdetét vette a polgárháború. Az elkövetkező napok eseményei megmutatják, hogy az ellenfelek milyen rendszer szerint fognak küzdeni az érdekeikért – vélekedik Simon Bagdaszarov elemző.

A Muzulmán Testvériség nem köthetett kompromisszumot, ez ellentétes a mentalitásukkal. A hadseregnek sincs hova mennie. Ezért a helyzet csak romlani fog, egyre több lesz az áldozat. Amennyiben a hadsereg legalább egy viszonylagos stabilitást el fog most érni, akkor a polgárháború Egyiptomban nem úgy fog zajlani, mint Szíriában, hanem a rendőrségi, katonai és közigazgatási struktúrák elleni terrortámadások útján. Azonban annak érdekében, hogy legalább ezt sikerüljön elérni, a jelenlegi egyiptomi vezetésnek továbbra is hajthatatlannak kell lennie. Máskülönben még nagyobb káoszba torkollik az ország.

A felek egyelőre visszafogják magukat. Péntek este a Muzulmán Testvériség több száz követője elbarikádozta a fővárosi Ramses téri mecset főbejáratát. Nem voltak hajlandóak elhagyni az épületet, fegyverharc alakult ki. Reggelre páncélozott csapatok jelentek meg a téren. A hadsereg támadásra készült, az iszlamisták ekkor azonban tárgyalni kezdtek, a hadsereg képviselői pedig nyugodtan bementek a mecsetbe. Így ezek szerint még van esély arra, hogy a legkisebb veszteség mellett megoldják a helyzetet az országban.

Forrás: ruvr.ru