Oroszország és az Egyesült Államok kapcsolatának több állomása kerek évfordulóhoz érkezett, Alaszka Moszkva általi eladása például a 150.-hez, Moszkva ezektől a kétoldalú viszony javulását reméli - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Argumenti i Fakti című napilap keddi számában megjelent interjújában.

Az orosz tárcavezető emlékeztetett rá, hogy a két ország 210 évvel ezelőtt vette fel a diplomáciai kapcsolatot egymással, orosz hadihajók először 200 esztendeje keresték fel Hawaiit, Valerij Cskalov szovjet pilóta pedig 80 éve repült át az Északi-sark fölött Moszkvából a kanadai Vancouverbe.   

Lavrov szerint a kapcsolatokat helyreállítani nem lesz könnyű, mert az előző amerikai kormány (Barack Obama elnöké) tudatosan rombolta azok több évtizeden át létrehozott alapjait. Megismételte, hogy Oroszország hajlandó megtenni a rá eső szakaszt a közeledés útján. Kijelentette, hogy Moszkva szerint a kétoldalú és a nemzetközi kapcsolatokról konstruktív párbeszédet folytatni csakis az egyenjogúság, a kölcsönös előnyök és a másik fél valós érdekeinek figyelembe vétele és tiszteletben tartása mellett, valamint a zsarolás és a kényszerítés kizárása mellett lehet.   

Az orosz diplomácia vezetője szerint a két országban nő a társadalmi érdeklődés a közös történelmi események iránt. Lavrov méltatta, hogy az általa vezetett tárcánál februárban kormányközi bizottságot hoztak létre az egyesült államokbeli orosz történelmi és kulturális örökség megóvására.   

"Ami Alaszkának az 1867-es megállapodás alapján történt eladását illeti, nos, a jubileum természetesen érzelmeket ébreszt. Ugyanakkor ez jó alkalom megemlékezni arról, hogy az oroszok mivel járultak hozzá az amerikai kontinens feltárásához, az alaszkai őslakosság lelki életének fejlesztéséhez. az ortodox hit terjesztéséhez" - mondta a miniszter.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 56 627 539 megtekintés

Videó: 33 628 659 megtekintés

Látogatók

Összesen5587282

Jelenleg az oldalon

27
Online

Interreg CE1013 REFREsh