A számítógép jobban ítéli meg a személyiséget, mint a barátok - derült ki egy több tízezer önkéntes részvételével zajlott brit-amerikai kutatásból.

A Facebook közösségi portál "tetszik" (like) gombjának kattintásait elemezte egy számítógépes program - tudósított a BBC hírportálja az amerikai tudományos akadémia lapjában (PNAS) megjelent tanulmányról.

A Cambridge-i Egyetem kutatói ugyan elismerték, hogy a személyiség ennél összetettebb dolog, ám eredményeik alapján a számítógép jobban oldotta meg a feladatot, mint az ember.

A Cambridge-i és a Stanfordi Egyetem kutatói már korábban megállapították, hogy a Facebookon kattintott "tetszikekből" egy sor személyes információt lehet nyerni többek között a szexuális irányultságról vagy a politikai nézetekről.

Új tanulmányukban egy lépéssel tovább mentek, és összevetették azt, hogy vajon a gép vagy az ember ítéli-e meg jobban a személyiséget.

Youyou Wu és kollégái 70 520 facebookozó önkéntes adatait futtatták át a programjukon, amely a tetszik-kattintásokat öt fő személyiségvonással kötötte össze, ezek a kedvesség, a lelkiismeretesség, a kifelé fordulás, az idegesség és a nyitottság voltak.

A résztvevők kitöltöttek egy kérdőívet a saját személyiségükről, majd megkérték kollégáikat, barátaikat és családjukat, hogy jellemezzék a résztvevőt egy másik kérdőív kitöltésével.

A kutatók összehasonlították az eredményeket, hogy lássák, sikerült-e a programnak felvázolnia a résztvevő saját készítésű jellemrajzát.

Ha elég "tetszik" állt rendelkezésére, a program jobban megközelítette az önarcképet, mint a résztvevő legközelebbi ismerősei.

Ha csak tíz "tetszikje" volt, a gép a személyiség megítélésében túlszárnyalta a munkatársat. Ha már 70 "tetszikkel" dolgozhatott, ügyesebb volt, mint egy barát vagy lakótárs.

150 tetszik elemzésével a családtagokat győzte le, a partnert nem. Háromszáz tetszik adatai kellettek ahhoz, hogy a gép ugyanolyan jól vagy jobban teljesítsen, mint a résztvevő partnere.

Az átlagos Facebook-használónak nagyjából 227 tetsziket tartalmaz az adatlapja - mondta Wu, a Facebook gyakornoka és a Cambridge-i Egyetem PhD-hallgatója.

"Meglepő volt az eredmény, mert az emberek általában jól ítélik meg a személyiséget. Azt gondolnánk ösztönösen, hogy a hozzánk közel állók jól ismernek bennünket, így még inkább megdöbbent, hogy ebben a játékban a gép legyőzi az embert" - mondta Wu.

"A barátok és kollégák csak bizonyos helyzetekben látnak bennünket, tehát kevesebb az információjuk. Sok időt töltünk a gép előtt, így a számítógépek rengeteg fontos információnkhoz jutnak hozzá, memóriájuk hatalmas, az értékelést szisztematikusan, módszeresen végzik, míg az ember elfogult lehet" - magyarázta Wu.

Forrás: MTI Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 58 719 481 megtekintés

Videó: 34 777 732 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen5655000

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh