A pilóták könnyen kijöhetnek a gyakorlatból, ha túlzottan a fedélzeti rendszerekre támaszkodnak.

Az Amerikai Egyesült Államok Közlekedési Minisztériuma nyilvánosságra hozta a legújabb jelentését, amelynek legfontosabb megállapítása, hogy attól lehet tartani, hogy a pilóták elfelejtenek repülőgépet vezetni. Az Amerikai Egyesült Államok Szövetségi Légügyi Hivatala (FAA) rámutatott, hogy a repülések 90 százalékát a robotpilóták végzik. A szaktárca úgy vélte, hogy mielőbb új szabványokat kell kidolgozni azért, hogy a pilóták ne felejtsék el a korábban megtanultakat.

A robotpilóta alkalmazásának elsődleges célja, hogy tehermentesítse a személyzetet, ezáltal biztonságosabbá tegye a légi közlekedést. Napjainkban azonban a robotpilóta inkább kiváltja a pilótákat, ez pedig egyáltalán nem jó irány. A jelentés készítői kiemelték, hogy néhány eset - például az Asiana Airlines 214-es járatának 2013 júliusi lezuhanása - azt mutatta, hogy a pilóták normál esetekben is robotpilótával repülnek. Emiatt sokkal gyakrabban bekövetkezhetnek hibák, például akkor, ha váratlan helyzetekkel találkoznak vagy hirtelen át kell váltaniuk manuális repülésre. Problémát jelent az is, hogy az FAA sem követett el mindent annak megállapítására, hogy vajon kellően fittek-e a pilóták a manuális repülésekhez.

A közlekedési minisztérium felvetette, hogy vajon kellő gyakorlattal rendelkeznek-e a pilóták a manuális repülésekhez. Ennek kiderítésében a légitársaságok sem jelentenek túl nagy segítséget, hiszen a megkérdezett 9 cégből csak 2 tartja számon, hogy a személyzet mikor használ robotpilótát. További két légitársaságnál pedig kifejezetten arra hívták fel a személyzet figyelmét, hogy még jó időben se vezessék manuálisan a repülőgépeket.

A szabályozó hatóság jelenleg csak 500 láb alatti repülésnél, tehát fel- és leszálláskor korlátozza az ilyen rendszerek használatát, de megfelelő tanúsítványokkal még ezekre az esetekre is kiterjeszthető a bekapcsolásuk. Jelenleg a gépek kétharmadánál engedélyezett felszállásnál és landolásnál is az automata, ami újdonságot jelent abból a szempontból, hogy vizsgált esetek felében a repülés során végig egy számítógép irányítja a repülőt.

A jövőben a tervek szerint az FAA jobban ellenőrizheti majd a pilótákat, s megbizonyosodhat arról, hogy tudnak-e és szoktak-e manuálisan repülni. Emellett fontos, hogy a pilóták ne csupán megszerezzék, hanem meg is tartsák ezt a képességüket. A probléma nem új, már 2013 novemberében kiszivárgott az FAA jelentése, amely szintén arról szólt, hogy a pilóták egy része nem képes beavatkozni, ha elromlik az automata vezérlés. Veszélyes helyzetekben képtelenek átváltani manuális üzemmódba, illetve ha sikerül is, nem tudnak mit kezdeni a dologgal.

Forrás: sg.hu Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 915 566 megtekintés

Videó: 49 080 365 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7056840

Jelenleg az oldalon

20
Online

Interreg CE1013 REFREsh