A Solar Impulse mintájára egy hajó is megkerülné a Földet, ehhez azonban évek kellenek majd.

A napelemes repülő útjának fontosabb állomásairól, valamint az expedíció lezárultáról annak idején mi is beszámoltunk, most azonban érkezik a tengeri hajózást forradalmasítani igyekvő válasz, amelynek produktuma egy korábbi rekorderre épül. Az Energy Observer névre keresztelt hajó jövőre indulhat el, amennyiben minden a tervek szerint alakul.

A hivatalos oldal a jelek szerint még nem áll készen, időközben azonban a Guardian egy hosszabb cikkben számolt be a fontosabb célkitűzésekről, valamint a most nyilvánossá vált projekt egyéb részleteiről. Ebből kiderül, hogy részben a Solar Impulse ötletét annak idején támogató személyek jóvoltából indult útnak a projekt, ezúttal azonban a tengereken kerülnék meg a Földet, amely a tervek szerint nagyjából 6 évet és 101 rövidebb-hosszabb megállót ölelne fel, Kubától Indiáig. A teljes költség évente 4 millió euróra rúgna, ezt még valamilyen forrásból fedezni kell, ezt pedig további 4,2 millió euró egészíti ki, amelynek révén a hajó mozgó laboratóriumként szolgálna, ezzel is segítve a megújuló energiákat kutató francia CEA-Liten kutatóintézetet.

A hajó egyébként egy katamarán, amely 1994-ben megállás nélkül vitorlázta körül a Földet, ezt vették meg később 500 ezer eurós áron, hogy azután hat méterrel meghosszabbítsák. A végső simítások részeként a napelemeket helyezik fel, ezeket pedig szélturbinák, valamint az elektrolízisért felelős rendszer egészíti ki – jó idő esetén a nap- és szélenergiára támaszkodnának, ennek hiányában pedig a helyben megtermelt hidrogén biztosítaná a meghajtást. Fosszilis üzemanyagot egyáltalán nem használnának fel, ezzel egy teljes mértékben zöld alternatívát nyújtanának.

Ha minden jól megy, a hajó jövő februárban hagyja majd el a nyugat-franciaországi Saint-Malo kikötőjét, erről mi is igyekszünk időben beszámolni.

Forrás: sg.hu Kattintson ide... Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 060 436 megtekintés

Videó: 48 279 395 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6918542

Jelenleg az oldalon

6
Online

Interreg CE1013 REFREsh