A teszt hiba nélkül zajlott le, a kapszula leválása nem okozta a rakéta végét.

Szeptember közepén olvashattunk arról, hogy Jeff Bezos cége a vészhelyzetekre tartogatott rendszert is letesztelné a soron következő, immár ötödik repülés során, mégpedig elsősorban azért, hogy lássák, mi történik a két fontos komponenssel. A teszt gond nélkül zárult, robbanásra nem került sor.

Az előzetes várakozások szerint a kapszula leválása könnyen okozhatta volna a New Shepard végét, hiszen a gyors emelkedés közben történő leválás ugyan jó eséllyel megmenti az utasok életét, ám eközben olyan erőt fejt ki a rakétára, amelyet az valószínűleg nem tud egy darabban átvészelni. Ez végül nem így történt, az ötödik bevetését végrehajtó példány gyorsan korrigálta a pályát, majd pedig folytatta útját, amelynek során elérte az előre tervezett szuborbitális magasságot, majd pedig onnan visszatérve, szintén az előre meghatározott menetrend szerint közelítette meg és landolt a kijelölt helyszínen, egy darabban fejezve be az ötödik, minden bizonnyal utolsó útját.

A jövőben űrturistákat szállító kapszula erre kijelölt példánya szintén jól teljesített, és bár a leválás nyilván nem lesz túl kellemes élmény a benne tartózkodóknak, ez egy esetleges hiba során valóban megkíméli majd őket a balesetek következményeitől. Ahogy az a korábban (még 2010-ben) a földön végrehajtott teszt során is történt, az emelkedés közben sem mutatkozott semmilyen jelentős probléma, a kapszula gond nélkül vált le a rakétáról, ezt követően pedig mindhárom főernyő kinyílt, hogy azután végül egy kisebb csattanással érjen véget az utazás. Maga a rakéta kissé kormosan, de sérülés nélkül landolt, így a kísérlet teljes sikernek mondható.

Azt tudjuk, hogy a cég egy nagyobb rakétán is dolgozik, de az első körben egy ilyen kisebb változat juttatná el a kívánt magasságba az űrturistákat, az eddig látottaknál jóval alacsonyabb áron.

Forrás: sg.hu Videó a tesztről: Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 091 558 megtekintés

Videó: 48 320 253 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6923533

Jelenleg az oldalon

7
Online

Interreg CE1013 REFREsh