Egy 18 éves egyetemista és a barátai megalkottak egy szoftvert, amely segít a probléma megoldásában.

Anant Goel, a Purdue Egyetem hallgatója és három barátjával közösen fejlesztette ki azt a programot, amely lehetővé teszi az álhírek kiszűrését a közösségi platformon. A FiB - Stop living a lie nevű alkalmazás lehetőséget kínál a felhasználóknak arra, hogy egy hivatkozás segítségével jelentsék a hamis információt.

Goel kiemelte, hogy a szoftver először a megjelent cikk forrását értékeli. Ehhez létrehoztak egy listát a megbízható forrásokról. Ezek általában olyan sajtóorgánumok - például a The New York Times - amelyekről köztudott, hogy megvizsgálják az általuk leközölt információkat. Ezután a program az adott anyag tartalmát tanulmányozza, többek között szétválasztja a véleménynyilvánításokat és az állításokat. Ezt követően az alkalmazás hasonló témájú cikkeket keres. Ezekért a dolgokért mind úgynevezett igazságpontokat oszt a rendszer, egy bizonyos pontszám elérése után pedig a cikk megbízhatónak minősül. Amennyiben ezt a ponthatárt nem éri el a megjelentetett mű, akkor álhír minősítést kap.

Az egyetemista és három barátja mindössze 36 óra alatt alkotta meg a megoldást. A hallgató közölte, hogy ha a Facebook szeretne egy hasonló dolgot létrehozni, akkor nyilván sokkal nagyobb fejlesztésre és sokkal több szakemberre lenne szükség. Emellett a közösségi oldal irányelvei kimondják, hogy az emberek elvileg azt posztolhatnak, amit akarnak. Amennyiben a portál megtiltaná az álhírek megjelentetését, akkor a saját irányelveinek mondana ellent. Goel hangsúlyozta, hogy nagyon szívesen továbbfejlesztenék a szoftvert. A következő feladatuk egy olyan funkció programozása lenne, amely figyelmezteti a felhasználókat, ha egy álhírrel vagy manipulált fotóval kapcsolatos linket akar megjelentetni.

Az alkalmazás iránt hatalmas volt az érdeklődés. Néhány nappal ezelőtt bemutatták a projektet és annyian akarták letölteni a FiB - Stop living a lie-t, hogy a szerver nem bírta a látogatók rohamát. Ezután a Microsoft felkínálta a lehetőséget, hogy használhassák a szervereit. A projekt részletei olvashatók a GitHubon és a szoftver elérhető Chrome-kiegészítőként is.

Forrás: sg.hu / sueddeutsche.de

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 067 678 megtekintés

Videó: 48 293 309 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6920063

Jelenleg az oldalon

7
Online

Interreg CE1013 REFREsh