Megváltoztatja üdítője receptjét a Coca-Cola és a Pepsi, hogy az új kaliforniai szabályozásnak megfelelően ne kelljen rákkockázatra figyelmeztető felirattal ellátnia kólás-dobozait és -palackjait. Az új recept szerint a kóla karamellszínezékében csökkentették a 4-metil-imidazol (4-MEI) vegyi anyag mennyiségét, ami Kalifornia államban a rákkeltő anyagok listájára került.

Kaliforniában már árulják az új recept szerint készült kólát, és forgalmazását az egész Egyesült Államokban tervezik.

A két nagy üdítőgyártó és az ágazatot képviselő American Beverage Association ugyanakkor cáfolta, hogy egészségügyi kockázata lenne a kólának.

A 4-MEI vegyi anyag egy tanulmány szerint egerekben és patkányokban rákkeltőnek bizonyult, de azt nem igazolták, hogy az emberi egészségre is veszélyes volna – közölte az American Beverage Association. A szervezet jelezte, hogy a hozzá tartozó vállalatok továbbra is alkalmaznak karamellszínezéket a termékeikben, viszont ügyelnek arra, hogy az megfeleljen az új kaliforniai szabályozásnak.

"A fogyasztók nem fogják észrevenni a változást, és semmiféle egészségügyi kockázat miatt sincs okuk az aggodalomra" – fogalmazott a szövetség közleményében.

Az amerikai élelmiszer- és gyógyszerfelügyelet szerint egy nap több mint ezer doboz Coca-Cola vagy Pepsi elfogyasztására lenne szükség ahhoz, hogy egy ember ugyanazt a dózis vegyi anyagot kapja, amit a kísérleti állatoknak adtak.

A Coca-Cola és a Pepsi a recept megváltoztatását azzal magyarázta, hogy azzal hatékonyabbá teszik az üdítő gyártását. A BBC honlapjának értesülése szerint a Coca-Cola közleményében azt is leszögezte, hogy Európában nem változtatnak a gyártási folyamaton. Az üdítőgyártó hangsúlyozta: Kalifornián kívül egyetlen szabályozó szerv sem tekinti problémának a karamellszínezékben használt 4-MEI mennyiségét.

Forrás: index.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 151 345 megtekintés

Videó: 47 275 647 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6744139

Jelenleg az oldalon

5
Online

Interreg CE1013 REFREsh