Minden ember egyedi módon jár, erre építettek manchesteri és madridi szakértők.

A Manchesteri Egyetem és a Madridi Egyetem munkatársai egy új biometriai rendszert fejlesztettek ki, amely a mesterséges intelligencián alapul és amely az emberek személyazonosságát a járásuk alapján állapítja meg. Az új eljárással a repülőtéri biztonsági szolgálatok által alkalmazott számos módszert (ujjlenyomat-azonosítás, bőrszkennelés stb.) lehetne kiváltani. A felhasználóknak az azonosításhoz elegendő csupán egy nyomáspadra lépniük, majd járniuk. A folyamat része a 3D-lépéselemzés és időalapú adatfeldolgozás.

Omar Costilla Reyes, a Manchesteri Egyetem munkatársa kijelentette, hogy minden embert körülbelül 24 olyan tényező és mozdulat jellemez, amelyek meghatározóak a járás során. Ebből következik, hogy az egyes személyek individuális járásmintával rendelkeznek, amely alapján azonosíthatók. A személyazonosság így ugyanolyan megbízhatóan megállapítható, mint például az ujjlenyomatok vagy a bőrszkennelés segítségével.

A kutatók az új rendszer megalkotásakor több mint 127 személy összesen 20 000 járásmintája segítségével tanították be a számítógépet. A járáselemzés egyik előnye, hogy az eljárás - más módszerekkel szemben - nem avatkozik be a személyes szférába. Az első kísérletek mindenesetre biztatóak voltak, hiszen a rendszer 0,7 százalékos hibaaránnyal dolgozott. Légi közlekedési szakértők szerint a megoldás elég ígéretes, de időbe telik, amíg kiforrott lesz. Fontos viszont, hogy az előnyök ellenére vannak olyan tényezők, mint az egyes személyek eltérő egészségügyi állapota és ruházata, melyek befolyásolhatják az azonosítást. Ezeket a zavaró tényezőket ki kell küszöbölni.

Forrás: sg.hu / manchester.ac.uk

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 76 825 563 megtekintés

Videó: 49 872 585 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7136171

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh