A közepes és rövid hatótávolságú rakéták felszámolásáról szóló szerződés (INF) előírásainak haladéktalan és teljes körű betartására szólította fel Oroszországot csütörtökön a NATO főtitkára.

Jens Stoltenberg ismételten hangsúlyozta, hogy Moszkvának haladéktalanul eleget kell tennie a 1987-ben aláírt nemzetközi szerződés rendelkezéseinek, kiemelve, hogy a 9M729 (amerikai besorolás szerint SSC-8) elnevezésű új orosz rendszer kiépítése súlyos kockázatot jelent a megállapodás megsértése szempontjából.   

"Az SSC-8 mobilis, a rakéták könnyen elrejthetők, atomtöltetű robbanófejek szállítására is alkalmasak, ráadásul európai fővárosokat is elérhetnek. A rendszer fokozza a nukleáris konfliktus kirobbanásának esélyét" - mondta az észak-atlanti szövetség főtitkára.   

"Oroszország lépései aláássák az INF-megállapodást" - fogalmazott, hozzátéve, hogy az Egyesült Államok az orosz vádakkal ellentétben eközben teljes mértékben teljesíti szerződéses kötelezettségeit.   

"Nem garantálja a biztonságunkat egy olyan szerződés, amelyet csak az egyik fél tart be. Ha az egyezmény a gyakorlatban nem működik, akkor valójában nem több egy darab papírnál" - mutatott rá Stoltenberg.   

Az ügy a katonai szervezet jövő heti külügyminiszteri szintű ülésén is napirenden lesz.   

Donald Trump amerikai elnök korábban bejelentette, hogy felmondja a szerződést, mivel Oroszország megsérti annak előírásait.    

Az egyezmény - amely mérföldkő volt a hidegháború lezárásában - megtiltja az 500-5500 kilométeres hatótávolságú eszközök gyártását, birtoklását és tesztelését.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 845 304 megtekintés

Videó: 49 023 455 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7044104

Jelenleg az oldalon

5
Online

Interreg CE1013 REFREsh