A külföldön tevékeny orosz energiavállalatok tevékenységének fokozott támogatását és az energetikai objektumok védelmének megerősítését irányozza elő egyebek között Oroszország új energiabiztonsági doktrínája, amelyet csütörtökön hagyott jóvá Vlagyimir Putyin elnök.

Putyin az orosz biztonsági tanácsnak a Moszkva melletti Novo-Ogarjovóban megtartott tanácskozásán hangsúlyozta, hogy tartalékainak, saját szükségletei maradéktalan kielégítésének és jelentős exportjának köszönhetően "Oroszország a világ energiabiztonságának egyik fő kezese marad". Hangsúlyozta, hogy az ország számára az energetikai szektor stratégiai jelentőséggel bír.    

Az orosz elnök kiemelten fontosnak mondta a külföldön aktív orosz energiaipari vállalatok védelmének megerősítését, mert - fogalmazott - a sokoldalú és globális energiaügyi együttműködés lehetőségeit az utóbbi időben nem a fejlődés, hanem a feltartóztatás eszközeként kezdik felhasználni. Mint mondta, fel kell élénkíteni a munkát a nemzetközi szervezetekben, és fel kell használni az orosz részvétellel működő nemzetközi egyesüléseket a fenyegetések csökkentése érdekében.   

Putyin a tisztességtelen verseny megnyilvánulásának minősítette a korszerű energiaipari technológiák és berendezések oroszországi szállításának tilalmát és a politikai nyomásgyakorlást az orosz energia importőreire. Szavai szerint pótlólagos intézkedéseket kell tenni annak érdekében, hogy az ország idejében reagáljon az efféle kihívásokra.   

Az orosz vezető felhívta a figyelmet az üzemanyag- és energiaipari létesítmények terrorellenes védelmének kulcsfontosságára, és rámutatott arra is, hogy harcolni kell a szférában jelentkező korrupció ellen.   

Alekszandr Novak orosz energiaügyi miniszter elmondta, hogy az új doktrína számol az importhelyettesítés kiterjesztésével is arra az esetre, ha az Oroszország elleni szankciók kiterjednének az energiaügyi technológiák és berendezések tilalmára.    

Oroszország eddig érvényben lévő energiabiztonsági doktrínáját 2012. november 29-én fogadták el. Idén júniusban az orosz biztonsági tanács által felügyelt kormányközi bizottság módosításokat terjesztett elő azzal kapcsolatban, figyelembe véve az azóta megváltozott biztonsági kihívásokat, azzal, hogy a doktrína korrekcióját az év végéig véglegesíteni fogják.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 72 257 635 megtekintés

Videó: 45 376 712 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6360383

Jelenleg az oldalon

5
Online

Interreg CE1013 REFREsh