Az egyre romló politikai helyzet és gazdasági válság valamint az eurózóna elhagyásának esélye miatt okkal aggódó görögök tömegesen veszik ki megtakarításaikat a bankból a napokban, mondták el banki források szerdán.

George Papandreu népszavazási kezdeményezése óta összesen 5 milliárd eurót vettek ki számlájukról a görögök, ami az összes bankbetét csaknem 3%-a, nyilatkozta egy neve elhallgatását kérő bankár.

„Múlt hét csütörtökön és pénteken olyan sok ember vett ki pénzt, hogy a pénzszállítók nem győzték kapacitással az automaták és a bankok készpénzzel történő feltöltését,” nyilatkozta egy szintén anonimitást kérő bankár.

A görög központi bank elnöke, tőle nem megszokott módon nyilvánosan kérte, hogy az új kormány vegye át a helyzet feletti irányítást és vessen véget a bizonytalanságnak, kihangsúlyozva, hogy az ország eurózóna tagsága forog veszélyben. „A politikai bizonytalanság árt a gazdaságnak és a bankrendszernek,” nyilatkozta George Provopoulos a Reuters-nek. „Erős, az ország eurozónabeli jövőjéért keményen dolgozó kormányra van szükség.”

Az európai vezetők arra szólították fel Athént, bizonyítsa be, hogy össze tudja szedni magát és képes megvédeni a mentőcsomagban biztosított forrásokat mielőtt a kormány pénze elfogy decemberben.

A végeláthatatlan politikai csatározások és egyre növekvő káosz eredményeként a görögök egyre nagyobb számban vonulnak a bankokhoz. Sokan attól tartanak, hogy az események hatására a görög bankrendszer összeomolhat, komoly értékvesztést okozva a megtakarítások értékében, főleg amennyiben Görögország az eurózóna elhagyására és egy gyengébb valutára való áttérésre kényszerül.

„Már ott tartunk, hogy egyesek 6-700 ezer eurós összegeket vesznek fel készpénzben és viszik haza. Hihetetlen!” – nyilatkozta az egyik bankár. „Ez óriási terhet jelent a bankrendszer számára.”

Forrás: idokjelei.hu Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 76 866 828 megtekintés

Videó: 49 919 326 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7140719

Jelenleg az oldalon

5
Online

Interreg CE1013 REFREsh