Németország újabb tengeralattjárót szállít Izraelnek, az ügyben illetékes szövetségi biztonsági tanács hozzájárulást adott a hadiipari ügylethez - írta pénteken a Süddeutsche Zeitung című német lap.

A kancellárból és a kormány nyolc miniszteréből álló szövetségi biztonsági tanács a törvényhozás alsóháza (Bundestag) gazdasági bizottságát tájékoztatta a kiadott exportengedélyekről. Ezek között van az Izraelnek szánt búvárhajó leszállítására vonatkozó engedély is - írta a Süddeutsche Zeitung.

Németország összesen hat tengeralattjárót szállít Izraelnek. A testület most az ötödik ügyében döntött. A vételárat, vagy annak egy részét minden esetben átvállalja a német állam. A Süddeutsche Zeitung szerint az ötödik tengeralattjáró árának egyharmadát fedezik a német adófizetők pénzéből.

A Der Spiegel című hírmagazin még 2011-ben azt írta, hogy a szerkesztőséghez eljutott a tel-avivi amerikai nagykövetség egy diplomáciai távirata, amely szerint az Izraelnek nyújtott német tengeralattjáró-vásárlási támogatás a náci korszak rémtetteinek jóvátételét célzó programok közé tartozik. Az ügy 2012-ben belpolitikai vitát váltott ki, miután a Der Spiegel azt írta, hogy Izrael atomrobbanófejjel ellátott rakétákkal szereli fel Németországból származó tengeralattjáróit. Izrael hivatalosan nem rendelkezik atomfegyverrel.

Németországban az EU-n és a NATO-n kívüli, úgynevezett harmadik országokat érintő valamennyi hadiipari exportügylethez szükséges a szövetségi biztonsági tanács hozzájárulása. A testület zárt üléseken tárgyalja az ügyeket, az ülések napirendje is szigorúan titkos, és a tanács sem a parlamentnek, sem a nyilvánosságnak nem tartozik elszámolással.

Forrás: MTI Kattintson ide...

Kapcsolódó hír:

Nyilvánosságra hoztak egy jelentést az izraeli atomfegyverkezésről

Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 753 424 megtekintés

Videó: 48 953 189 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7032182

Jelenleg az oldalon

11
Online

Interreg CE1013 REFREsh