Ebben állapodott meg Narendra Modi indiai miniszterelnök Párizsban. Ez négy milliárd eurós üzletet jelent, hiszen egy gép körülbelül 110 millió eurót ér – és ebben még nincs benne a fegyverzet.

India eredetileg 126 Rafale tipusú vadászgép megvásárlását tervezte, de oly módon, hogy közös repülőgyárat építsenek Indiában, és onnan kerülne ki a gépek nagy része. Ettől a franciák óvakodnak, mert félnek attól, hogy a korszerű technológia így szinte ingyen jutna India kezébe. Ugyanakkor nagyon fontos a Rafale gépek eladása Franciaország, és különösen a Dassault Művek szempontjából, hiszen külföldön még nem sikerült eladni egyetlen egy gépet sem. Most is gond a finanszírozás. Narendra Modi miniszterelnök szerint erről még tárgyalni kell. Ha sikerülne mind a 126 gépről megállapodni, akkor ez 24 milliárd dollárt jelentene a francia repülőgépiparnak, a referenciákról már nem is beszélve.

Nem csak a repülőgépvásárlás szerepelt az indiai miniszterelnök napirendjén Párizsban, hanem az atomerőművek beszerzése is. Ez is egy régen húzódó tárgyalássorozat. Már korábban megállapodott a két állam arról, hogy Franciaország 4-6 atomerőművet épít Indiában. 2010-ben alá is írták az egyezményt az első atomerőmű építéséről, 7 milliárd euró értékben. Csakhogy nem tudtak megállapodni a finanszírozás feltételeiről. Most a két fél szándéknyilatkozatot írt alá, azzal a kiegészítéssel, hogy a pénzügyi feltételeket még tisztázni kell.

Narendra Modi Párizs után Berlinbe látogat. Németország sokkal fontosabb India számára, mint Franciaország, jelenleg az első India kereskedelmi partnerei közül. Európa után Kanada következik ahol jelentős indiai közösség él. Narendra Modi miniszterelnök őket is szeretné felhasználni a gazdasági és kulturális kapcsolatok javításában. Ezzel Kínát próbálja meg utánozni, mely kihasználja a világon szinte mindenütt jelenlevő kínai közösségeket befolyásának növelésére a globális gazdaságban.

Forrás: globoport.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 063 796 megtekintés

Videó: 48 285 957 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6919378

Jelenleg az oldalon

5
Online

Interreg CE1013 REFREsh