A brit titkosszolgálatok ügynökeinek műveletei akadályozták meg, hogy Irán akár már 2008-ra kifejlessze atomfegyverét, így is valószínű azonban, hogy Teherán 2014-re eléri célját, és ez növeli az amerikai és az izraeli katonai csapás esélyét - mondta pénteki brit sajtóértesülés szerint a brit hírszerzés (MI6) vezetője.

Sir John Sawers a The Daily Telegraph című tekintélyes konzervatív napilap beszámolója szerint a múlt héten tartott tájékoztatót magas beosztású köztisztviselőknek Irán nukleáris fejlesztési programjáról, közölve: Irán két évnyire van attól, hogy atomfegyver birtokosává váljon.

Sir John szerint "amikor ez a pillanat elérkezik", Izraelnek vagy az Egyesült Államoknak el kell döntenie, hogy indít-e katonai akciót Irán ellen.

Az MI6 igazgatója szerint az irániak "elszántan haladnak" a nukleáris fegyverekkel kapcsolatos összes ismeret és minden szükséges technológia elsajátítása felé. Ugyanennyire egyértelmű azonban az is, hogy Izrael és az Egyesült Államok "óriási veszélyekkel kerül szembe", ha Irán atomfegyverrel felszerelt állammá válik - tette hozzá. Sawers szerint bármely izraeli miniszterelnök vagy amerikai elnök számára "igen nehéz" lenne az atomfegyverrel bíró Irán létének elfogadása.

Sir John részletek nélkül kijelentette azt is, hogy az MI6 ügynökeinek tevékenysége nélkül Irán már 2008-ban nukleáris fegyverzettel bíró ország lett volna, és nem lenne még most is két évnyire az atomfegyver birtoklásától.

Londoni stratégiai szakértők szerint ugyanakkor az iráni nukleáris fejlesztés üteme az utóbbi hónapokban jelentősen gyorsult.

A legnagyobb londoni hadászati-védelmi kutatóintézet, a Stratégiai Tanulmányok Nemzetközi Intézete (IISS) által a világ védelmi kapacitásairól és katonai egyensúlyi helyzetéről összeállított idei éves jelentés (Military Balance 2012) adatai szerint Irán fő nukleáris fejlesztési központjában, Natanzban jelenleg háromszor annyi dúsító centrifuga állít elő 20 százalékos dúsítási szintű uránizotópot, mint tavaly, és ez a dúsítási arány már "közel van" ahhoz, hogy a hasadóanyagot atomfegyverekben lehessen felhasználni.

A jelentést bemutató, néhány héttel ezelőtti londoni sajtótájékoztatón John Chipman professzor, az IISS vezérigazgatója mindazonáltal "valószínűtlennek" nevezte, hogy Izrael a közeljövőben katonai támadást hajtana végre az iráni nukleáris fejlesztési központok ellen. Chipman akkori érvelése szerint Izrael képes ugyan végrehajtani egy rajtaütést Iránban, de csak az Egyesült Államok tudna olyan átfogó hadműveletet indítani, amely érdemben késleltethetné az iráni nukleáris csapásmérő kapacitás kiépítését.

Az IISS vezetője szerint ezt Izraelben is tudják, és ezért valószínűtlen, hogy Izrael legalábbis az idén egyedül rászánná magát egy iráni katonai csapásra.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 915 842 megtekintés

Videó: 49 080 478 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7056864

Jelenleg az oldalon

15
Online

Interreg CE1013 REFREsh