Orosz hadihajók és kisegítőhajók indultak tervszerű manőverre, ami újabb találgatásokat keltett. „Az oroszok Szíriába mennek” - ilyen címek jelentek meg a médiában.

Ugyanakkor a haditengerészet aktivitásának magyarázata egyidejűleg egyszerűbb és bonyolultabb.

Annak idején a szovjet haditengerészeti flotta távoli expedíciói megszokottak voltak. Az Atlanti-óceánon, a Földközi-tengeren, az Indiai- és a Csendes-óceánon állandóan jelen volt számos hadihajó, kisegítő hajók és tengeralattjárók, amelyek az „adott körzetben” végeztek harci ügyeletet. A szovjet hadiflotta aktivitásban kevéssé maradt le fő versenytársa, az amerikai haditengerészeti flotta mögött, hiszen a 60-as évek végétől állandó, működő „erőtényező” volt a világóceánon. Ez a gyakorlat támogatta a flotta harcképességét.

Mára lényegesen változott a helyzet: sokéves kényszerű tétlenség és az erők lényeges csökkentését követően egy nagy hajóosztag megjelenése az óceánon orosz zászló alatt kiválthat csodálkozást, de olykor még ingerültséget is. Ugyanakkor az orosz haditengerészet számára ismét gyakorlattá kell válnia a rendszeres expedícióknak, majd pedig az állandó jelenlétnek a létfontosságú érdekek körzeteiben.

Az orosz hajóraj, amelyhez 10-19 hadihajó és kisegítő hajók tartoznak, számos hadgyakorlatot fog végrehajtani az Atlanti-óceánon, a Földközi-tengeren és a Fekete-tengeren.

Szíriával kapcsolatban érdekes, hogy a kötelékben vannak deszant hajók (3-5 hajó), amelyek elvileg alkalmazhatók a tartúszi bázis megerősítésére, illetve onnan az orosz személyzet és vagyon evakuálására. Ugyanakkor az orosz flotta „zászló demonstrációja” a nyugtalan övezetben inkább a szíriai eseményekbe való külső beavatkozás megelőzését szolgálja.

A hadgyakorlatokban résztvevő hajók javarésze meglehetősen „koros”, és a közeli 10-15 évben többségüket kivonják a használatból. Már épülnek az új fregattok és korvettek, Mistral deszant hajók és új hazai deszant hajók az 11711-es projekt alapján. Ugyanakkor a harcképes flotta fő feltétele a jól képzett személyzetek és törzsek. Ez csak akkor lehetséges, ha rendszeresen vannak hadgyakorlatok. Az utóbbi években a hazai flotta tényleges harci akcióiból érdemes megemlíteni egy kisebb hajóraj jelenlétét az Afrika Szarva körzetében.

A gyakoribbakká vált óceáni expedíciók alapján bízhatunk abban, hogy Oroszország hamarosan rendelkezni fog annyi képzett tengerésszel, hogy bármely feladat elvégzésére képesek lesznek. A külföldi politikusoknak és a sajtónak pedig ismét meg kell szokniuk, hogy az orosz flotta a világpolitika állandó tényezője.

Forrás: ruvr.ru

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 751 483 megtekintés

Videó: 48 952 095 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7032024

Jelenleg az oldalon

6
Online

Interreg CE1013 REFREsh