Őszinte és gyümölcsöző. Ezekkel a szavakkal írta le az amerikai elnök történelmi különtalálkozóját kubai kollégájával az amerikai államok panamai csúcstalálkozóján.

Barack Obama és Raúl Castro beszélgetése több mint fél évszázad után az első hivatalos eszmecsere volt az Egyesült Államok és Kuba vezetői között. Az amerikai elnök egyenesen fordulópontról beszélt, miután megrázta a kubai államfő kezét egy kis szobában a panamai kongresszusi központban. Azt mondta: a korábbi ellenségek között eztán is maradnak véleménykülönbségek, de előre tudnak lépni közös érdekeik megvalósításában.

“Kölcsönösen arra jutottunk, hogy tisztelettel és civilizáltan is tudunk egyet nem érteni” – mondta Obama, aki szerint lehetséges továbblapozni és újfajta kapcsolatot kialakítani a két ország között. Hasonlóan beszélt Castro is: szerinte megegyeztek abban, hogy ellentmondanak egymásnak, ha szükséges. “Készek vagyunk mindenről beszélni, türelemmel. Van, amiben egyetértünk, és van, amiben nem.”

Raúl Castro egyébként hosszú beszédet tartott a panamai csúcson az amerikai-kubai viszony múltjáról, és abban “becsületes embernek” nevezte Obamát. Sőt, úgy fogalmazott: “Ha a forradalomról beszélek, kirobban belőlem a szenvedély. Elnézést kell kérnem Obama elnöktől. Ő nem felelős azokért a dolgokért, amik még az ő ideje előtt történtek.”

A panamai csúcs résztvevői üdvözölték a megbékélést, Dilma Roussef brazil elnök arról beszélt, hogy bátor erőfeszítés volt felszámolni a hidegháború utolsó nyomait, amelyek komoly károkat okoztak az amerikai kontinensen. Cristina Fernandez de Kirchner argentín államfő szerint a fő érdem ebben Kubáé, amely példátlan méltósággal harcolt az amerikai blokád ellen.

A kubai és az amerikai elnök kényelmetlen kis székeken ücsörögve tárgyalt először négyszemközt egy pici szobában. Semmiről nem állapodtak meg, a találkozó jelképes volt. Az üzenete viszont a BBC tudósítója szerint világos és tiszta: bár megvannak köztünk a különbségek, tudunk együttműködni is.

Forrás: globoport.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 083 233 megtekintés

Videó: 48 313 603 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6922641

Jelenleg az oldalon

5
Online

Interreg CE1013 REFREsh