Évente legalább 260 ezer bevándorlóra van szüksége Németországnak a demográfiai változások munkaerőpiaci hatásának ellensúlyozásához egy kedden bemutatott kutatás szerint.

A szövetségi munkaügyi hivatal munkaerőpiaci és foglalkoztatási kutatóintézete (Institut für Arbeitsmarkt- und Berufsforschung - IAB) és a coburgi egyetem szakértőinek vizsgálatát bemutató kutatási jelentésben kiemelték, hogy "a bevándorlás a megoldás része" a demográfiai változások kezeléséhez.   

A munkaképes korú lakosság bevándorlás nélkül várhatóan 16 millióval csökken 2060-ig, a jelenlegi 47 millióról 31 millióra. Ezt a visszaesést még akkor is csak részben lehetne ellensúlyozni, ha a nyugdíjkorhatárt felemelnék 70 évre, a német és az országban élő külföldi nők foglalkoztatottsági rátáját pedig a német férfiak  foglalkoztatottságának szintjére emelnék. Ezekkel a "szélsőséges" lépésekkel négymillió fővel lehetne növelni a munkaerőpiac tartalékait, vagyis mindössze a kiesés egynegyedét lehetne pótolni.   

Ezen a helyzeten a digitalizáció sem változtat számottevően, mert a munkaerőigényt várhatóan nem csökkenti lényegesen, bár szerkezetét átalakítja, a magasan képzett munkavállalók iránti keresletet növeli, a középfokú végzettségű munkavállalók iránti igényt pedig csökkenti.   

Ezért Németországnak bevándorlókra is szüksége van jólétének, gazdasági teljesítőképességének megőrzéséhez az IAB és a coburgi egyetem kutatói szerint. Számításaik alapján a nettó bevándorlásnak - a bevándorlóknak a kivándorlókkal csökkentett számának - éves átlagban 260 ezer főt kellene kitennie.   

A bevándorlók két területről, az európai uniós társországokból és az Európai Unión kívüli, úgynevezett harmadik országokból érkezhetnek. Az EU-s bevándorlók száma várhatóan csökken a legutóbbi ismert nettó bevándorlási adathoz, a 2017-es 250 ezer főhöz képest, a többi között azért, mert az EU-tagállamok gazdasági ereje és életszínvonala közötti különbségek idővel egyre inkább csökkennek, és Németország mellett számos további tagállam lakossága öregszik és fogyatkozik.   

A kutatók becslése szerint az EU-s társállamokból érkező nettó bevándorlás évente átlagosan 114 ezer fővel növelheti a munkaképes korúak számát Németországban, így a harmadik országokból további 146 ezer főre van szükség.

Az egyik legnagyobb német közhasznú magánalapítvány, a Bertelsmann Alapítvány megbízásából végzett vizsgálat eredményeit bemutató jelentésben kiemelték: az érkezők száma mellett azt is biztosítani kell, hogy a munkaerőpiac szükségleteknek megfelelő képzettséggel rendelkező munkavállalók vándoroljanak be az országba.    

Ezért bevándorlást "hatékonyan irányítani" kell egy törvénnyel, amely a képzett munkavállalókra vonatkozik - áll a jelentésben, amely szerint üdvözlendő, hogy a szövetségi kormány tervezett bevándorlási törvényének középpontjában éppen a magas végzettségű és a szakképesítéssel rendelkező munkavállalók állnak.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 068 270 megtekintés

Videó: 48 294 751 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6920167

Jelenleg az oldalon

7
Online

Interreg CE1013 REFREsh