Az Egyesült Államok a tárgyalások folytatására számít Észak-Koreával - jelentette ki Mike Pompeo amerikai külügyminiszter pénteki sajtótájékoztatóján.   

Az amerikai diplomácia vezetője azt hangoztatta: mindenképpen a diplomáciai tárgyalások folytatására számít, még azt követően is, hogy észak-koreai tisztségviselők pénteken kora reggel azt közölték, Kim Dzsong Un észak-koreai vezető fontolgatja rakéta- és nukleáris programjának újraindítását.    

A vietnami fővárosban februárban tartott csúcstalálkozóra is utalva Pompeo leszögezte: Kim Dzsong Un "Hanoiban és több más alkalommal is közvetlenül beszélt az elnökkel (Donald Trumppal), és kötelezettséget vállalt arra, hogy nem indítja újra a nukleáris kísérleteket, és nem indítja újra a rakétakísérleteket sem". A külügyminiszter hangsúlyozta: "Kim elnök a szavát adta erre, és mindenképpen arra számítunk, hogy állja a szavát.    

Pénteken kora reggel Coj Szon Hi észak-koreai külügyminiszter-helyettes, aki részt vett a hanoi csúcstalálkozón is, külföldi diplomaták és sajtótudósítók előtt azt fejtegette: a csúcstalálkozón az Egyesült Államok "nagyszerű lehetőséget szalasztott el", amikor az amerikai elnöknek nem sikerült megállapodásra jutnia az észak-koreai vezetővel. Ezért Phenjan fel akarja függeszteni az atomprogramjáról szóló tárgyalásokat - fogalmazott az észak-koreai miniszterhelyettes.    

Az AP amerikai hírügynökség pénteken azt jelentette: Coj Szon Hi kilátásba helyezte, hogy Kim Dzsong Un rövid időn belül döntést hoz a tárgyalások esetleges felfüggesztéséről és a 15 hónapra vállalt rakéta-, és nukleáris kísérleti moratórium feloldásáról. Az amerikai hírügynökség idézte Coj Szon Hit, aki John Bolton amerikai nemzetbiztonsági tanácsadóról azt állította, hogy "ellenséges és bizalmatlan légkört teremtett Hanoiban, miközben Donald Trump elnök készen állt volna a további tárgyalásokra".   

Mike Pompeo erre reagálva leszögezte: "ez nem így volt, tudom, mert ott voltam". Hozzáfűzte, hogy szerinte ezek az állítások nem befolyásolják a jövőbeni amerikai-észak-koreai tárgyalások lehetőségét.    

Az amerikai külügyminiszter kifejtette, hogy emlékszik, "egy korábbi észak-koreai látogatás alkalmával gengszterszerű embernek neveztek engem, de aztán teljesen professzionális tárgyalásokat folytattunk, és megpróbáltuk a lehető legtöbbet kihozni a megbeszélésekből. Ezért számítok most is mindenképpen arra, hogy folytathatjuk a tárgyalásokat".    

John Bolton pénteken a Fehér Házban újságíróknak "pontatlannak" nevezte azokat az állításokat, miszerint ő és Mike Pompeo Hanoiban ne akartak volna egyezségre jutni az észak-koreai féllel.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 066 306 megtekintés

Videó: 48 290 217 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6919808

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh