Egy a líbiai bombázásokról készült titkosított NATO jelentés kimutatta, hogy a szövetség az USA háborús vállalásaitól függ - de még Washington segítségével is olyan hiányosságok merülnek fel, melyek az Egyesült Védelmező Hadművelet során is kiütköztek.

A Kadhafi-erők elleni légi csapásokat főként a kanadai és európai légierők végezték, de az amerikai csapatok biztosították a legtöbb működést, beleértve a hírszerzést, felderítést, a tervezést, és a bombázók üzemanyag utántöltését. A New York Times szerint az említett probléma magába foglalja a személyzet technikai képzettségének hiányosságait is, ennek függvényében a NATO függése az Egyesült Államoktól "felbecsülhetetlen mértékű".

Egy másik terület, ahol a szövetség az Egyesült Államoktól függ, az a precíziós lövedékek készlete. Gyakorlatilag a Líbiában elhasznált 7700 bomba és rakéta mindegyike amerikai volt. Nem új keletű dologról van szó, ezek a tények már a Balkánon dúló háborúk során is előkerültek két évtizeddel ezelőtt.

Még amerikai segítséggel is, a szövetség csak a szükséges légi eszközök 40%-ával rendelkezik az elektronikus kommunikáció blokkolása terén. Ez bármilyen hadjárat sikerességét aláássa. A résztvevő országoknak hiányosságai vannak az információmegosztás terén is, ami a líbiai célmeghatározásokkor megint kiütközött.

"A nemzeti hírszerzések összehangolása nem elég hatékony. A gyors adatmegosztás hiánya lassítja a döntéshozatalt, emiatt a résztvevő nemzetek alakulatai másik országtól származó információk alapján sokszor nem tudják eldönteni, hogy a célpont támadható-e."

A február végén, a NATO államok közös elemző intézete által készített jelentés nem szól a légi csapások visszásságairól, főleg a fenti problémákból adódó civil halálesetekről és a menekülteket szállító hajók megsegítésének sikertelenségéről.

Fred Abrahams, a Human Rights Watch különleges tanácsadója szerint a jelentés a korábban felfedezett hibák beismerésének elutasításáról, illetve a civil áldozatok szándékos figyelmen kívül hagyásáról árulkodik.

A jelentés figyelmen kívül hagy bizonyos taktikai részleteket. Például azt állítja, hogy a NATO az ENSZ BT határozatok értelmében nem vetett be földi haderőt (az ENSZ határozata tiltotta a külföldi szárazföldi beavatkozást Líbiában), és azt sem részletezi, ki és hogyan segített a légi csapások előtti célmeghatározásban.

A líbiai jelentés kétségbe vonja, hogy a NATO rendelkezne a megfelelő képességekkel ahhoz, hogy Szíriában végrehajtson egy hasonló beavatkozást, ahogy arra John McCain szenátor már többször is felhívást intézett. A szír haderő jobban felszerelt és sokkal szervezettebb a Kadhafi-erőknél, és a fegyveres ellenállás is gyengébb, mint Líbiában.

A NATO jelentés több eszközt is felsorol a problémák ellensúlyozására, de mindegyik kivitelezése hosszú éveket és hatalmas befektetéseket igényelne.

Forrás: jovonk.info Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 697 741 megtekintés

Videó: 48 908 290 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7023947

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh