Az amerikai fegyveres erők megpróbálják felkutatni az alternatív anyagbeszerzési lehetőségeket.

A Reuters értesülései alapján az amerikai védelmi minisztérium tárgyalásokat folytat a Malawiban működő Mkango Resources Ltd céggel és más, ritkaföldfémeket bányászó vállalatokkal is felvette a kapcsolatot - minderről Jason Nie, a szaktárcához tartozó Védelmi Logisztikai Ügynökség (DLA) egyik munkatársa beszélt egy chicagói konferencián. A szakember hozzátette, hogy minden olyan forrást igyekeznek fellelni, amelyek Kínán kívül találhatók.

A tárgyalások elindítására azért került sor, mert korábban Kína bejelentette, hogy korlátozhatja a ritkaföldfémek exportját. Az ázsiai állam biztosítja a világszerte kiszállított ritkaföldfémek kereken 90 százalékát. Ebbe a kategóriába összesen 17 fém tartozik, ezek a szkandium, az ittrium, a lantán, a cérium, a prazeodímium, a neodímium, a prométium, a szamárium, az európium, a gadolínium, a terbium, a diszprózium, a holmium, az erbium, a túlium, az itterbium és a lutécium. A kínai fenyegetésre reagálva Wilbur Ross amerikai kereskedelmi miniszter közölte, hogy soha nem látott lépéseket fognak tenni annak biztosítására, hogy az USA ne legyen elvágva ezektől a létfontosságú anyagoktól. A Donald Trump amerikai elnök által kiadott 13 817-es számú rendelet célja az, hogy az Amerikai Egyesült Államok csökkentse a kritikus ásványi anyagok külföldi forrásaitól és a külföldi ellátási láncoktól való függőségét.

Most kiderült, hogy Donald Trump már tavaly arra utasította Wilbur Ross kereskedelmi minisztert, hogy dolgozza ki az USA nyersanyag-stratégiáját. Az utóbbi fő eleme lett a bányászat támogatása, a megerősített kutatás, az anyagok felderítése és feldolgozása, az újrafeldolgozás és a más országokkal való együttműködés. Az amerikai belügyminisztérium 35 olyan nyersanyagot azonosított, amelyek kritikusak a lakosság és az állam működése, valamint a nemzetbiztonság szempontjából. Ezek közül 31 esetében szorul importra az USA, míg 14-et egyáltalán nem tud a saját területén kibányászni.

A kaliforniai Mountain Pass bánya az egyetlen az Amerikai Egyesült Államokban, amely ritkaföldfémeket termel ki, de azokat további feldolgozás céljából elküldi Kínába. Miután a feldolgozás megtörtént és az egyes fémeket szétválasztották, azokat visszaküldik az USA-ba. Az ázsiai ország azonban a nyersanyagok bevitelére vámokat vetett ki, ez pedig drágítja a folyamatot és a Mountain Pass bányát üzemeltető MP Materials üzletét. Az új stratégia hazai feldolgozással számolt. A társaság 2020-tól maga fogja végezni a munkát, de ehhez mindenképpen számít Washington segítségére.

Az elképzelések között van az is, hogy hosszú távon felgyorsítanák a bányászati engedélyek kiadását és az új bányászati területek feltérképezését. Szóba jöhetnek például a part menti vizek. Emellett fontos az USA eddiginél pontosabb geológiai feltérképezése és a szakemberképzés erősítése. Jelenleg ugyanis sokkal több bányászati szakember megy nyugdíjba, mint ahány új fiatal szakértő kikerül az egyetemekről. Termelési terveket ismertetett nemrég a Lynas nevű konszern is, amely legnagyobb nem kínai piaci szereplőként Texasban akarja létrehozni a nyersanyagokat szétválasztó üzemét.

Forrás: sg.hu / reuters.com / faz.net

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 714 570 megtekintés

Videó: 48 926 863 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7027364

Jelenleg az oldalon

9
Online

Interreg CE1013 REFREsh