Az Egyesült Államok és a NATO kelet-európai rakétavédelmi eszközei elleni megelőző csapást is kilátásba helyezett egy csütörtöki konferencián az orosz vezérkari főnök arra az esetre, ha az Egyesült Államok folytatja közép-európai rakétapajzsának kiépítését.

"Pusztító erő megelőző alkalmazásáról is döntés születhet, ha tovább romlik a helyzet" - jelentette ki fenyegető hangú felszólalásában egy moszkvai konferencián orosz vezérkari főnök. A lépést a BBC tudósítása szerint azzal kapcsolatban lengette be Nyikolaj Makarov, ha az Egyesült Államok folytatja közép-európai rakétapajzsának kiépítését.

Dmitrij Medvegyev orosz elnök már tavaly jelezte, hogy Oroszország katonailag visszavág, ha nem sikerül megállapodást elérni az Egyesült Államokkal és a NATO-val a rakétavédelmi rendszerről, konkrét megelőző csapást azonban most emlegettek a katonai vezetők először.

Nyikolaj Makarov most egy moszkvai nemzetközi tanácskozáson erősítette meg mindezt. Az Egyesült Államok és a NATO magas beosztású képviselőinek jelenlétében zajló tanácskozáson Anatolij Szergyukov azt mondta, hogy a kérdésről Moszkva és Washington által folytatott tárgyalások közel járnak ahhoz, hogy zsákutcába torkolljanak.

Az Egyesült Államok még George W. Bush elnöksége idején döntött a saját maga és NATO-szövetségesei védelmét szolgáló rakétapajzs kiépítéséről, a Kelet- és Délkelet-Európába telepíteni szándékozott eszközök elsődleges célja azonban nem az orosz, hanem az iráni fenyegetés elhárítása lett volna.

Moszkva azonban nem ért egyet ezzel az érveléssel, és attól tart, hogy a rendszer elég erős lesz ahhoz, hogy Oroszország nukleáris elrettentő képességét aláássa.

Orosz részről ezért korábban azt javasolták, hogy üzemeltessék a NATO-val közösen a rendszert, ezt azonban Washington és a NATO elutasította.

Forrás: origo.hu

Kapcsolódó blog bejegyzésünk:

Megelőző csapás a NATO kelet-európai rakétavédelmi rendszerére

Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 068 504 megtekintés

Videó: 48 295 233 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6920213

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh