Az ENSZ Biztonsági Tanácsának tagjai szerdán meghallgatják a világszervezet szíriai megfigyelői missziójának beszámolóját. Nincs kizárva, hogy több ország felveti a katonai beavatkozás kérdését.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter Kofi Annannal, az ENSZ és az Arab Liga megbízottjával folytatott telefonbeszélgetésében arra hívott fel, hogy objektíven és részrehajlás nélkül vizsgálják ki a Homsz város közelében levő Húla faluban a múlt héten történt tragikus eseményeket. Ugyanakkor Hervé Ladsous, az ENSZ-főtitkár helyettese elmondta, hogy a misszió nem kezdheti el a teljes körű nyomozást, miután nem rendelkezik bűnügyi orvosszakértőkkel. Mindennek alapján Kofi Annan úgy látja, hogy a szíriai válság kritikus pontra jutott.

A húlai mészárlást követően Franciaország, Németország, Olaszország, Spanyolország, Bulgária, Nagy-Britannia, Ausztria, Hollandia, Svájc, Belgium, Ausztrália, Japán, Kanada és az Egyesült Államok a szíriai nagyköveteket vagy ideiglenes ügyvivőket persona non gratanak nyilvánította. Vlagyimir Csizsov, az EU-nál akkreditált orosz diplomáciai képviselet vezetője kétségét fejezte ki, hogy a diplomaták kiutasítása hatékony lehet. A konfrontáció spirálját könnyű kitekerni, de nehéz belőle kilépni - mondta.

Ugyanakkor az Egyesült Államok, Franciaország és Belgium mind nagyobb valószínűséggel veti fel a külföldi behatolás lehetőségét. A szerdai BT-ülésen olyan határozat elfogadására törekednek, amely lehetővé teszi az erő alkalmazását a szíriai hatóságok ellen az ENSZ alapokmánya alapján. A 7. fejezet lehetőséget ad az erő alkalmazására, amennyiben veszély fenyegeti a békét és agresszív akciók esetén - mondja Alejszej Podcerov, az Orosz Tudományos Akadémia Keletkutató Intézetének szakértője.

- Erőt alkalmazni csak két esetben lehet a nemzetközi joggal összhangban. Az egyik az önvédelem a másik az ENSZ BT határozata alapján. Adott esetben egyikről sincs szó. Igaz, a Nyugat a nemzetközi jogot nemigen tartja be, gondoljunk csak a Jugoszlávia elleni 1999-es agresszióra, vagy 2003-as iraki invázióra, illetve a múlt évi líbiai eseményekre.

Oroszország nem engedi meg,hogy a szíriai ügyekbe való külföldi katonai beavatkozásról szóló határozatot fogadjon el a Biztonsági Tanács. Erre vonatkozóan Gennagyij Gatyilov orosz külügyminiszter-helyettes rámutatott, hogy Oroszország mindig ellenezte a szíriai konfliktusba való bármilyen külső beavatkozást. Ez csak rontja a helyzetet Szíriában, egészében véve a régióban - mondta a diplomata. Egyetértenek ezzel Kínában is, ahol ugyancsak ellenzik a szíriai ügyekbe való katonai beavatkozást.

Forrás: ruvr.ru

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 712 702 megtekintés

Videó: 48 925 298 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7027006

Jelenleg az oldalon

5
Online

Interreg CE1013 REFREsh