Az Európai Unió felszólítja az afganisztáni kormányellenes tálibokat a béketárgyalások haladéktalan újrakezdésére, valamint az erőszak leállítására és a tartós tűzszünet bevezetésére - írta pénteki brüsszeli sajtóközleményében Josep Borrell, az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője.

"A tálibok katonai offenzívája igazságtalan szenvedést okoz az afgán állampolgároknak, és növeli az Afganisztánt elhagyó menekültek számát" - húzta alá a főképviselő. Hozzátette: a fegyveres tálibok támadásai szöges ellentétben állnak a konfliktus tárgyalásos rendezése és a dohai békefolyamat iránt kinyilvánított elkötelezettségükkel. Az EU elítéli a nemzetközi humanitárius jog és az emberi jogok fokozódó megsértését, különösen a tálibok által ellenőrzött területeken és városokban.   

Borrell hangsúlyozta, hogy az unió folytatni kívánja az afgán nép támogatását, amelynek feltétele a belviszályok békés rendezése és az alapvető jogok tiszteletben tartása, különös tekintettel a nők jogaira.   

"Arra bátorítjuk az Afganisztáni Iszlám Köztársaságot, hogy rendezze a politikai nézeteltéréseket, növelje az összes érdekelt fél képviseletét, és egységesen lépjen fel a tálibokkal szemben. Amennyiben a tálibok erőszakos úton magukhoz ragadják a hatalmat, és újra iszlám emirátust hoznak létre, akkor nem kapnak több nemzetközi támogatást és elszigetelődés vár rájuk" - tette hozzá.    

Afganisztánban drámai mértékben romlott a biztonsági helyzet azóta, hogy májusban megkezdődött a nemzetközi erők kivonása. A radikális iszlamista tálib fegyveresek átfogó offenzívát indítottak a kormányerők ellen, azóta nagy területeket vontak uralmuk alá, kiszorítva az ellenállást alig tanúsító kormányerőket. Péntekre a tálibok elfoglalták Afganisztán második legnépesebb városát, Kandahárt, és péntekre Hilmend tartomány fővárosa, Laskargáh is elesett.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 094 374 megtekintés

Videó: 48 321 700 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6923722

Jelenleg az oldalon

3
Online

Interreg CE1013 REFREsh