Sajátos megoldást választottak a görögországi Vólosz kikötőváros lakói a készpénzforgalom kiküszöbölésére: euró helyett a saját maguk kitalálta pénznemben, TEM-ben fizetnek az árukért és szolgáltatásokért.

A BBC tudósítójának helyszíni beszámolója szerint a rendszer tulajdonképpen egyszerű cserekereskedelem: ha valaki elad egy árucikket, vagy szolgáltatást nyújt, akkor annak ellenértékét jóváírják a számára a rendszerben, oly módon, hogy egy TEM egy eurót ér. Ebből a “megtakarításból” aztán ő is vásárolhat másoktól a helyi pénzért.

Az interneten szervezett kereskedési rendszerhez a 80 ezres város lakosságából eddig mintegy 800-an csatlakoztak: mindegyiküknek van egy TEM-folyószámlája, és ezen írják jóvá az eladott tételek ellenértékét, illetve terhelik meg a vásárolt tételekkel.

A város piacán gyakorlatilag mindent meg lehet vásárolni: élelmiszereket, zöldségeket, ruházati cikkeket, ékszereket, elektronikai termékeket, és cserébe lehet nyelvórákat, vagy informatikai oktatást eladni. A BBC tudósítójának ottjártakor egy fiatal nő éppen 24 TEM-ért vásárolt díszes gyertyákat, a rávalót jógaórákkal teremtette elő.

Mindamellett a városka lakói tisztában vannak azzal, hogy a TEM csak alternatív fizetőeszköz lehet az euró mellett, de mindenképpen reménykeltő kezdeményezés a válsággal sújtott Görögország lakosai számára.

Forrás: penzvilag.info

Kapcsolódó blog bejegyzésünk:

Regionális és elektronikus pénz Magyarországon Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 067 414 megtekintés

Videó: 48 292 725 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6920032

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh