Több mint négymilliárd dollárt - a vártnál jóval nagyobb összeget - adtak össze a szegény fejlődő országokban élő gyerekek védőoltási programjára az adománygyűjtés céljából összehívott hétfői londoni konferencia részvevői, akik közül Bill Gates, az amerikai Microsoft elektronikai óriáscég társalapítója egyedül egymilliárd dollárt ajánlott fel.

A világ leggazdagabb országai - köztük az Egyesült Államok, Németország, Franciaország és Japán - részvételével megtartott rendezvény eredetileg kitűzött célja az volt, hogy 2015-ig 3,7 milliárd dollár új finanszírozási forrás álljon rendelkezésre a főleg gyermekek között pusztító fertőző - elsősorban hasmenéses és tüdőgyulladásos tünetekkel járó - betegségek elleni védőoltásokra.

A londoni konferencia végére azonban az adományozó országok és intézmények összesen 4,3 milliárd dollárnyi segítségre tettek ígéretet. Az összeg zömét a brit kormány, illetve Bill Gates alapítványa állja. David Cameron brit miniszterelnök bejelentette, hogy Nagy-Britannia 814 millió fonttal (1,3 milliárd dollárral) toldja meg a gyermekek globális védőoltási programjára eddig elkülönített - a 2011-2015 közötti időszakra szóló - 680 millió fontos alapját.

Gates a konferencián felszólalva bejelentette, hogy alapítványa egymilliárd dollárral járul hozzá a következő öt évben az oltási programhoz.

A rendezvényen elhangzott, hogy a szegény országokban évente kétmillió öt éven aluli gyermek hal meg olyan tüdőgyulladásos fertőzésekben, amelyek ellen már jó ideje létezik védőoltás.

Cameron a rendezvényen közölte: a Nagy-Britannia által felajánlott források segítségével öt év alatt 80 millió gyermeket lehet beoltani, és valószínűleg csaknem másfél millió gyermek élete lesz megmenthető.

Bill Gates szerint az alapítványa által támogatott oltási programok évente egymillió gyermek életét menthetik meg a fejlődő országokban.

London, 2011. június 13., hétfő

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 76 824 311 megtekintés

Videó: 49 872 078 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7136119

Jelenleg az oldalon

3
Online

Interreg CE1013 REFREsh